Насловна Вести Аспирациона тромбектомија у терапији можданог удара

Аспирациона тромбектомија у терапији можданог удара

Мождани удар је први на листи смртности код жена, а други код мушкараца у Србији.

Већина можданих удара је  узрокована тромбом који блокира циркулацију у мозгу сто доводи до трајног оштећења можданог ткива и функционалног поремећаја,често и уз трајни инвалидитет.

У КЦ Нишје по први пут у Србији у терапији можданог удара урађена аспирациона тромбектомија Пенумбра системом.

Ово  је једноставна ибрза техника вакуум аспирације тромба код запушења великих крвних судова у мозгу.Пенумбра систем је модел  једноставног аспирационог метода тромбектомије, којим се поред аспирације може да врши и механичка фрагментација тромба.

То је нека врста малог усисивача који се користи да одблокира тромб који се налази у крвном суду у мозгу пре него сто направи трајно оштећење.  
У Нишу се од 2006.године користи савремена терапија можданог удара у смислу интравенског разбијања угрушка-тј. Фибринолитички третман,  који најчешће значи разлику између трајног оштећења и опоравка мозга и који је ефикасан само ако се примени унутар 3 до 4,5 сати од почетка болести.

Ипак , овај третман не помогне у свим случајевима,  јер је некада крвни угрушак исувише велики или слабије реагује на лек.У ситуацији када стандардна интравенска терапија не успе могуће је применити Пенумбру,специјализовани уређај који се преко у препонске  артерије доведе до места у мозгу где је запушен крвни суд.Башкао усисивачон усиса угрушак крви и обнови циркулацију,што код пацијента доведе до повлачења симптома можданог удара.

Ова метода је примењена код пацијенткиње С.Б која је септембра месеца лечена на Одељењу Интензивне неге Клинике за неурологију, а због слабости  десне стране тела и сметњи  говора. Дијагностиком је утврђено да је дошло до комплетног запушења великог крвног суда у мозгу и, а исти  крвни суд остао запушен и поред примене и.в фибринолизе , због чега је терапија настављена применомаспирациона тромбектомије Пенумбра системом.

Ова најсавременија терапијска процедура  је урађена на Клиници за радиологију од стране неуроинтервентног  тима који  је предводио др Миодраг Илић. Након примене ове терапије дошло је до комплетне реканализације крвног суда , уз побољшање неуролошког налаза и смањење функционалног дефицита код пацијенткиње. На контролном скенеру оштећење мозга било је минимално, а пацијенткиња је отпуштена на кућно лецење у добром стању.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар Др. Зорана Ђинђића 48

Администратор

Владан Митић                                
(PHP, HTML & Flash Developer)