ВУЧИЋ ОБИШАО НОВИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

Председник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на изградњи новог Клиничког центра у Нишу, у оквиру дводневне посете Нишавском округу. Вучић је рекао да све изгледа врло импресивно.

Председник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на изградњи новог Клиничког центра у Нишу, у оквиру дводневне посете Нишавском округу. Вучић је рекао да све изгледа врло импресивно.

- Нишлије и грађани југа Србије након завршетка радова имаће боље услове за лечење него људи у Београду. Уложили смо 35 милиона евра у грађевинске радове, са опремом све ово кошта око 50 милиона евра.

За лечење ће бити коришћена најсавременија опрема. Стигли су акцелератори, магнетне резонанце, ангио сале. Остало је још да се опрема унесе и угради. Ова болница ме подсећа на ону у Абу Дабију која је најсавременија на свету. Ова у Нишу је тренутно сигурно најбоља на Балкану.

Вучић је најавио да ће до 15. октобра бити завршени грађевински радови, а да крајем године очекује и пријем првих пацијената у новом Клиничком центру.

- Биће ту још 20 нових лекара, још 100 медицинских сестара. Треба све то укомпоновати, испробати опрему. Нишлије још очекује велики посао, али надам се да ускоро крене пробни рад.

Председника Вучића су испред Клиничког центра дочекали министар здравља Златибор Лончар, директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и директор Канцеларије за управљанеј јавним улагањима Марко Благојевић. У разговору са домаћинима Вучић је рекао да је и ово све урађено захваљујући мерама фискалне стабилизације који доносе резултате.

 

Нишко и српско здравство у новосаграђеном и капацитетима реконструисаног објекта добиће простора за заводе, институте и клинике. Уз капацитете који се већ користе на простору некадашње Градске болнице, нови центар ће бити и један од највећих у Србији.
Такође, биће то медицинска и научно-истраживачка установа у којој ће на једном месту бити омогућена комплетна здравствена заштита за око два и по милиона становника југа земље.

У комплексу новог центра који је саграђен по моделу "паметних зграда", биће и један од највећих операционих блокова у Србији и на Балкану са 17 најсавременије опремљених хируршких сала, три ангио сале, два ургентна центра. Пацијенти ће бити смештени у комфорним двокреветним собама са купатилима.

Укупно је 613 стандардних лежајева у стационарном делу и капацитетима за интензивну негу, а први пут у најразвијенијим здравственим установама у Србији саграђен је и засебан центар за трансплантацију органа и праћење стања пацијената у најмодернијим условима за збрињавање становништва, али и за рад медицинских стручњака.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) финансира градњу КЦ Ниш са 35 милиона евра, а из републицког буџета издвојено је 17 милиона евра за опремање нишког КЦ. Према подацима о радовима у Клинички центар потрошено је 13,500 кубика бетона, 1.800 тона арматуре, 530 тона челика. Више од 30 домаћих фирми и више од 600 радника било је ангажовано на овом пројекту.

Извор: novosti.rs

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш