ВЕЛИКО ФИНАЛЕ- НОВИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР БИЋЕ ОТВОРЕН ПОЛОВИНОМ ДЕЦЕМБРА

Сви грађевински радови на новој и реконструисаној згради Клиничког центра Ниш завршени су, болесничке собе, операционе и дијагностичке сале и просторије интензивне неге већ су опремљене, а увелико се приводи крају уношење и монтирање најсавременије „тешке“ опреме. У Управи КЦ и званично су потврдили да ће рок бити испоштован и да ће новосаграђени здравствени центар бити отворен на време, средином децембра.

Око 50 хиљада квадратних метара болничког простора, од којих је готово половина подигнута из темеља, потпуно је опремљено најквалитетнијом болничком опремом, тако да ће нова зграда нишког Клиничког центра, бити једна од најсавременијих у читавом региону.

-Трудили смо се да обезбедимо све најбоље за пацијенте који ће се овде лечити, а као што знате, ка нама гравитира читав југ Србије, што износи око 2,5 милиона становника и тврдим, да ће они имати најбољу могућу негу у нашем центру, што ће умногоме значити осталим здравственим центрима у земљи које ћемо растеретити.- Предвиђена је концепција двокреветних и соба са једним лежајем и свака има своје купатило, а оно што је најбитније, је то што ће сви лежећи пацијенти бити под сталним надзором медицинског особља, јер су све собе повезане на контролни модул за праћење стања, појаснио је проф. Др Зоран Радовановић.

Осим тога, све сале интензивне неге, као и оне операционе, ће према речима генералног директора Радовановића, поседовати сву најмодернију потребну опрему, од којих ће у једној бити монтиран и један од најсаврменијих и најјачих микроскопа за неурохируршке опрације.

-То ће од нас направити референтну установу због чега ће сви стрчњаци из земље долазити на обуку, те ће наша Установа бити многоструко битнија у смислу наставног центра за све наше колеге, истиче први човек Клиничког центра.

Оно што је од посебног значаја за све будуће пацијенте, јесте Клиника за радиологију, у којој ће се, осим мултислајсних скенера и рентгена, налазити и најмодернији апарат за магнетну резонанцу, јачине 3 тесле. Према наводима специјалиста из радиологије, нови МР ће, након завршене дијагностичке процедуре, омогућити поузданије резултате од патохистолошких налаза, те ће лечење свакако бити брже и ефикасније.

- Оно што су појединци из медија користили као сензацију, а тиче се врата кроз која се МР компаније „Џенерал електрик“ уноси у зграду, јесте стандардна процедура у свим медицинским центрима и што је најбитније, предвиђена је пројектом који је израђен пре четрнаест година, а који је верификован од стране Владе 2005/2006 године, након чега га је одобрила Европска Инвестициона Банка, која је и финансирала изградњу и опремање.-Демонтажа, а не рушење зида како су поједини писали, урађено је на рачун извођача радова, компаније ИНСО, а величина тог пролаза је 6, 25 квадрата, што је њих укупно коштало око 193,73 евра, а на том месту ће бити постављена посебна врата, која ће бити коришћена за унос нових, или изношење апарата уколико је потребан сервис или поправка, тврди проф.др Радовановић.

Како процедура то налаже, након званичног пријема зграде и свечаног отварања планираног за другу половину децембра, уследиће бактериолошко и санитарно испитивање читавог објекта. Након тога, када стручњаци и инспектори трипут заредом добију негативне резултате урађених анализа, у нови објекат биће примљени и први пацијенти, што би, по плану, требало да буде до краја ове године.

 

Галерија
фотографија

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш