У САЛАМА НОВЕ ЗГРАДЕ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА УРАЂЕНЕ И ПРВЕ ОПЕРАЦИЈЕ НА НОВОМ „КЈУЗА“ АПАРАТУ

Након тронедељне обуке специјалиста неурохиругије, на новом „Кјуза“ апарату који је, захваљујући ангажовању Министарству здравља и министра Златибора Лончара, дат на коришћење нишком Клиничком центру у наредна четири месеца, у новој неурохируршкој сали, данас су урађене и прве операције. Први операциони захват урадила је проф.др Даница Грујичић, један од најеминентнијих неурохирурга у Србији, уз асистенцију доц.др Весне Николов, директорке Клинике за неурохиругију КЦ Ниш и њеног медицинског особља.

Како је навео министар здравља, Асс. Др Златибор Лончар, који је тим поводом и обишао Клинички центар, лекари ове Установе, овим су још једном показали стручност и спремност за усавршавање, тако да је том приликом и обећао, да ће Влада Републике Србије и ресорно Министарство у најкраћем могућем периоду обезбедити потребна средства и за куповину дугоочекиване „Кјузе“, која би убрзо требало и званично да буде у власништву нишког Клиничког центра.

Министар здравља је приликом обиласка нове зграде Клиничког центра и интензивних нега Клинике за анестезију нагласио и да је изузетно задовољан тиме, што се целокупно особље врло брзо адаптирало на нове, намодерније услове и да ће Клинички центар Ниш заиста бити једна од витално важних установа за становништво југа и југоистока земље.

- Ми смо као држава, не тако лако, створили све потребне услове да људи који овде, раде имају могућност да напредују и усавршавају се, тако да сада они морају да се потруде да буду што бољи, што већ и чине као што видите и врло ми је драго што стручњаци попут проф.др Данице Грујичић и осталих еминентних лекара све чешће долазе овде, оперишу и раде и едукују нишке колеге, истакао је министар Лончар и додао да ће се и Министарство и држава и даље трудити да унапреди рад нишког Клиничког центра.

И први човек Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Радовановић изразио је овом приликом захвалност Влади Републике Србије, Министарству здравља и министру Асс.др Затибору Лончару, на свему што је до сада урађено за Ниш и здравстену установу на чијем је челу.

- Мени је заиста драго када чујем и видим да су челни људи наше државе Србије задовољни оним што ми чинимо овде у нишком Клиничком центру, јер је ово заиста огромна ствар за два и по милиона становника који као пацијенти гравитирају ка нашој Установи, а посебно сам поносан што смо до сада могли да чујемо само речи хвале од свих еминентних лекара и врхунских стручњака, нарочито од проф.др Данице Грујичић, која је још приликом прве посете истакла, да би на условима које сада имамо, могли да нам позавиде сви светски и европски врхунски здравствени центри, изјавио је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.
Прва неурохируршка операција на „Кјуза“ апарату, урађена је, како су навели специјалисти неурохирургије, млађој пацијенткињи, којој је, уз помоћ сонде овог апарата, урађена биопсија туморозног ткива на мозгу, као и да се надају да ће након добијених резултата, успети да помогну оперисаној жени.

- Моје колеге из Ниша врло брзо су савладале технику рада на овом апарату и доказале су да су, као неко ко ради у другој по величини и значењу неурохируршкој Клиници у Србији, после београдске, дорасле свим задацима које медицина може да им зада, а могу да кажем да је „Кјуза“ један од апарата који је неопходан за нове методе операција на мозгу и радујем се што ће и КЦ Ниш убрзо поседовати и то, тако да ће то бити велики помак у пружању здравствених услуга на југу наше земље, изјавила је проф. др Даница Грујичић, начелница Центра за неуроонкологију КЦС.
И директорка Клинике за неурохирургију КЦ Ниш, доц.др Весна Николов, изразила је одушевљење што је асистирала тако великом имену у свету неурохирургије и што је имала прилике да унапреди своје знање радом на „Кјуза“ апарату.

-Желим да изразим захвалност и држави и професорки и наравно Управи Клиничког центра што је мојим колегама и мени омогућила да напредујемо и „идемо у корак“ са осталим колегама из земље и иностранства, када је реч о неурохируршким интервенцијама и заиста се надам да ћемо својим радом надаље и оправдати указано поверење, нагласила је доц.др Весна Николов.

 

ЈОШ НОВЦА ИЗ РЕПУБЛИЧКЕ КАСЕ И ЗА НОВУ ЗГРАДУ ХЕМАТООНКОЛОГИЈЕ

 

Минисар здравља Златибор Лончар, искористио је прилику да данас обиђе и новоизграђену зграду Хематоонколошког одељења Клинике за дечије интерне болести КЦ Ниш и том приликом најавио и нову финансијску помоћ за завршетак радова.

- Задовољни смо динамиком радова и мислим да ћемо већ за који месец имати потпуно функционалну зграду, што значи и боље услове за лечење тешко оболелих малих пацијената, а ми ћемо као држава за неки дан уплатити још 10 милиона динара, колико су ми рекли да фали за завршетак финалних радова и опремање зграде, изјавио је министар Лончар.

Заједно са министром и делегацијом Управе Клиничког центра Ниш, нову зграду Хематоонкологије обишли су и представници „НУРДОР“-а, који су изразили захвалност Републици Србији и свим донаторима, на свему што су учинили до сада за реализацију овог пројекта, који ће бити ов великог значаја за лечење малих пацијената оболлих од рака.

     
     
     
     

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш