КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР НИШ ОПРАВДАО СВА ОЧЕКИВАЊА СВЕТСКЕ БАНКЕ

Након посете чланова делегације Светске банке, која је на челу са Линдом Ван Гелдер, регионалном директорком за Западни Балкан, и представницима Министарства здравља обишла данас нишки Клинички центар, како би се уверила у динамику спровођења „Другог пројекта развоја здравства Србије“ који се финансира из зајма Светске банке, закључено је, да је начин на који су употребљена новчана средства, оправдао сва њихова очекивања и да је значај коју њихова подршка има за све становнике овог дела Србије заиста велики.

Приликом обиласка, проф. др Зоран Радовановић, генерални директор Клиничког центра Ниш, упознао је високу делегацију, са свим предностима које пацијентима пружа новоизграђени простор и најсавременија опрема, али и нови апарат за зрачну терапију са ЦТ симулатором, који је купљен, управо захваљујући средствима Светске банке.

- Захваљујући овом пројекту, уз помоћ којег је нишки Клинички центар добио још један, најсавременији линеарни акцелератор и ЦТ симулатор, који ће врло брзо почети да се користи, листе чекања на зрачну терапију више неће ни постојати, јер смо се сада, са некадашњег броја од 850 пацијената, који су чекали, спустили на око три стотине људи са три апарата који су у функцији, док ћемо са овим четвртим, новим, бити у могућности да све пацијенте збринемо одмах, изјавио је проф.др Радовановић, први човек ове Установе, који је изразио велику захвалност Влади Републике Србије, ресорном Министарству и Светској банци на одличној сарадњи.

Светска банка, која је са 2,7 милиона евра, осим куповине нових апарата за КЦ Ниш, финансирала и пратеће грађевинске радове и складиштење два дотрајала апарата, омогућила је и едукацију особља свих профила на Одељењу за радиотерапију за коришћење нове савремене опреме, што се, како је речено, показало као добра инвестиција.

- Заиста сам задовољна како је Министарство здравља заједно са Управом Клиничког центра у Нишу спровела све ово, а како могу да чујем, целокупан кадар је већ оспособљен за рад, тако да се радујем што ће апарат у догледно време бити у функцији и помоћи пацијентима који се овде лече, навела је Линда Ван Гелдер.

И у Министарству здравља, истакли су да су задовољни тренутним развојем ситуације у КЦ Ниш и ониме што ова инвестиција представља за све грађане.

- Захвални смо на подршци коју нам је Светска банка пружила и коју нам пружа дуже време уназад, тако да се искрено надамо да ће пројекат испунити циљ, односно да ће и заиста унапредити развој здравства у Србији, истиче проф. др Владимир Ђукић, државни секретар у Минисарству здравља.

Зрачна терапија у Нишу, сваке године се обезбеђује за 1500 до 1800 нових пацијената, а набавком четвртог апарата, осим што се очекује даље скраћење листе чекања и унапређење квалитета лечења, поред спровођења стандардне и конформалне терапије, биће додатно омогућена примена најсавременијих техника зрачења које се данас у спроводе у свету.

Подсећамо, у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ обезбеђена је набавка шест нових линеарних акцеларатора и три ЦТ симулатора са пратећом опремом и потребним грађевинским радовима за зрачну терапију пацијената оболелих од рака за Институт за онкологију и радиологију Србије, Клинички центар Ниш, Клинички центар Крагујевац и Здравствени центар Кладово.

     
     
     
     

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш