НОВА САРАДЊА НИШКИХ И БЕОГРАДСКИХ НЕУРОХИРУРГА- ОПЕРАЦИЈА БАЗЕ ЛОБАЊЕ НОВОМ МЕТОДОМ

Захваљујући изузетној коорднацији тима лекара специјалиста Клинике за неурохиругију нишког Клиничког центра и њихових колега из престонице, у новим салама КЦ Ниш, по први пут, урађена је копмликована, минимално инвазивна, неурохируршка интервенција на бази лобање и то кроз носну шупљину пацијента.

Гост у операционој сали нове зграде Клиничког центра, који је и демонстрирао ову технику операционог захвата, био је еминетни неурохируг, др Драган Савић, који већ годинама оперише на Клиници за неурохиругију КЦС, а током операције, асистирала му је доц. др Весна Николов, дирекорка нишке неурохируршке Клинике.

У Управи КЦ Ниш, још једном су истакли задовољство што Нишлије и сви грађани југоистока Србије имају једно овакво здање, у које све чешће долазе позната имена у свету медицине, како српске, тако и светске.



- Поносан сам, што су наши запослени поново показали стручност и храброст да уче и савладавају нове технике, које данас, заиста представљају револуцију у лечењу са што мање опасности по самог пацијента, а наравно да су најсавременији апарати које, захваљујући држави, Министру и ресорном Министарству, поседујемо сада у новој згради, од изузетног значаја како за доношење исправне одлуке, тако и за њену реализацију, која као што видите, спасава животе, изјавио је генерални директор КЦ Ниш, проф. др Зоран Радовановић и додао да нишки неурохирурзи, тренутно могу да ураде 9 од 10 најкомпликованијих захвата, што ће максимално растеретите колеге из Београда.

Одушевљен новоизграђеним простором и опремом коју сада поседује нишки Клинички центар, гостујући неурохируг, др Драган Савић навео је да су његове колеге са Клинике и он, овакве интервенције у Београду почели да раде пре непуне две године и да му је драго што ће сада уз њихову помоћ, ову технику примењивати и нишки лекари.

- Желим да изразим захвалност Управи КЦ Ниш и колегама са неурохирургије што су ме позвали да будем гост и оперишем у њиховом новом, изванредном простору и на томе што ћемо коначно надаље имати много бољу сарадњу него раније, а ја ћу наставити да долазим кад год ме буду звали, да им помажем док не буду сами потпуно почели да раде овакве интервенције, што ће се, колико видим по њиховој жељи и стручности, догодити врло брзо, изјавио је неурохирург др Драган Савић.

 

У односу на класичне операције тумора мозга, базе лобање и хипофизе, овакав захват траје краће, а постоперативни процес је знатно једноставнији.

- Операција тумора на мозгу може да траје и више од шест сати, а овом новом методом значајно скраћујемо и оперативни и постоперативни процес, јер лобања остаје нетакнута, а читав процес се одвија кроз носне шупљине, истакла је доц. др Весна Николов, директорка Клинике за неурохиругију КЦ Ниш.

Подсећамо, пре више од месец дана, у новом простору КЦ Ниш оперисала је и проф. др Даница Грујичић, један од најпознатијих неурохирурга у овом делу Европе.

     
     
     
     

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш