И ОВЕ ЈЕСЕНИ, ДОБАР ОДЗИВ ГРАЂАНА ЗА БЕСПЛАТНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ- У ПРВА ТРИ САТА У КЦ ПРЕГЛЕДАНО ПРЕКО 500 ПАЦИЈЕНАТА

автомобильный онлайн журнал
новости рынка недвижимости
Датум креирања недеља, 23 септембар 2018 16:30

И овог септембра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа.

Интересовање грађана за овомесечне бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру, као и прошле године у ово доба, било је и више него задовољавајуће. Већ у прва два сата на списку за прегледе уписано је преко три стотине пацијената, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово петсто пацијената.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у амбулантама нове зграде Клиничког центра, у Центру за радиологију, обављани кардиолошки прегледи- мерење крвног притиска и ЕКГ,  а сви заинтересовани грађани су у Центру за нуклеарну медицину, давали крв на анализу на тумор маркере простате (ПСА) и јајника (ЦА 125) и на карциноембрионални антиген (ЦЕА) .

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама,наравно узимам у обзир и 2017. и 2018. годину,подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље велико,а као и раније и овај пут, многи су се одлучили да преконтролишу своје здравствено стање на оба пункта, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је додао да је то само још један доказ да је циљ остварени да је намера државе и Министарства здравља потпуно оправдана, јер су успели да се приближе пацијентима и „отворе“ своја врата свима.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у лабораторији нишког Дома здравља,где супацијенти моглида провере стање опште крвне слике, те је, како наводе надлежни у овој здравственој установи, интересовање и тамо било велико.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова у нишком КЦ уписано је и прегледано укупно 560 пацијента, од чега је њих 400 проверавало крвну слику на тумор маркере, те је у Центру за нуклеарну медицину обављено 784 анализа. Када је реч о кардиолошким прегледима, лекари су прегледали су  готово 170 пацијената, односно, према врсти прегледа, пружили 504 здравствене услуге. У нишком Дому здравља 125 пацијената контролисало је општу крвну слику.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва.Према званичним подацимаМинистарства здравља, до сада је прегледано више од 170.000 грађана Србије, односно око 20.000 грађана сваке последње недеље у месецу, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

УПРАВА КЦ НИШ

 
 
сайт города Винницы
секреты красоты и молодости