ЈОШ ЈЕДНА ПОБЕДА ХУМАНОСТИ И НОВИ ПОДВИГ ЛЕКАРА У КЦ НИШ- НИШКИМ И БЕОГРАДСКИМ ПАЦИЈЕНТИМА ТРАНСПЛАНТИРАНИ БУБРЕЗИ, ЈЕТРА И СРЦЕ

Након што су лекари специјалисти код пацијенткиње нишког Клиничког центра, 11. априла прогласили мождану смрт, захваљујући хуманости њене породице, која је потписала сагласност за донирање органа и одличној координацији и брзој организацији нишког и београдског тима за трансплантацију, четворо људи, добило је прилику за „нови и квалитетнији“ живот.

Након успешне, готово десеточасовне, кадаверичне експлантације органа, коју је тим од тридесетак нишких и београдских лекара и медицинског особља, обавио у операционој сали Клиничког центра Ниш, срце и јетра успешно су трансплантирани у Београду, док је нове бубреге, исте ноћи, добило двоје нишких пацијената.

Према речима надлежних, тимови за експлантацију и трансплантацију, били су састављени од 30 хирурга, анестезилога, нефролога, радиолога и сестара, а након пристанка најуже породице, да другима дарује „нови живот“, читава акција била је организована за мање од два сата. Операциона сала била је спремна, а нишки тим лекара, дочекао је колеге из Београда, које су у пратњи полиције и возила пресретача, из престонице, у Ниш стигли за готово сат времена.

-Пре свега огромна захвалност породици, која је у тешким тренуцима за њих, имала довољно снаге, да давањем сагласности омогући, да живот, неким другим људима буде продужен и квалитетнији, а искрено се захваљујем и поносан сам на комплетан тим, свим лекарима, сестрама и особљу који су још једном показали, да су довољно едуковани и стручни да у датом тренутку потпуно спремно одреагују и буду на висини задатка, истакао је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш. -Желим да додам, да је од огромног значаја и тежња државе и Министарства здравља, који се годинама труде да извођење трансплантација у нашој земљи подигну на највиши могући ново, али и да на разне начине утичу на грађане Србије, да на донирање органа гледају посве другачије, вели Радовановић.

Након успешне трансплантације, прилика, да свој живот наставе са новим бубрегом, указала се 21- годишњем Александру Младеновићу из нишког села Чокот и 55- годишњој Нишлијки, Душици Стојановић. Они су, након дугогодишњег лечења и многих дијализа, били изабрани као најподударнији примаоци органа. Сада се успешно опорављају на Клиници за нефрологију КЦ Ниш.

-На дијализи сам 4 године, и била сам изненађена, нисам се надала још, али најгоре је прошло, сад се надам да ће ићи на боље, рекла је Душица.

-Добро се осећам и сада је све у реду, нема проблема, ово за мене значи леп живот убудуће, нада се двадесетједногодишњи Александар.

Лекари специјалисти, који су учествовали у самој експлантацији и трансплантацији, али и они који постоперативно брину о њима, кажу да су оба пацијента у стабилном клиничком стању.

-Пацијенткиња је након потврђивања мождане смрти од стране неуролога, пребачена на Клинику за анестезију ради праћења виталних функција и различитих лабораторијских и дијагностичких процедура и заиста сам поносан, пре свега на наш тим, али и на београдски, јер смо муњевито брзо реаговали и приступили експлантацији органа заједно са њима, те је, као што можете чути и видети, све прошло у најбољем реду, изјавио је др Горан Милишевић, анестезиолог и део тима за трансплантацију нишког Клиничког центра.

-Пацијенти су потпуно хемодинамски стабилни и бубрези су почели да се опорављају, тако да посттрансплантациони период протиче уредно, без било каквих хируршких и интернистичких компликација засада, и надамо се да ће тако и надаље бити, навела је доц.др Бранка Митић, руководилац Клинике за нефрологију.

Осим Нишлија, Александра и Душице, захваљујући хуманости и одговорности породице донора, „нови живот“ након трансплантације, започињу и двоје пацијената из Београда, којима су пресађени срце и јетра.

У овом тренутку више од две хиљаде људи у Србији чека на трансплантацију срца, јетре, рожњаче, бубрега и плућа.

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш