САОПШТЕЊЕ

Поштовани,

Поводом писања појединих медија, односно преношења нетачних изјава и потпуно прозвољних информација од стране представника Удружења „За истину и правду о бебама“, које очигледно имају за циљ да омаловаже и баце љагу на запослене у нишком Kлиничком центру, али и дезавуишу читаву лекарску професију, Управа Kлиничког центра Ниш, приморана је да саопшти следеће:

Потпуно је нетачна и неистинита тврдња, да је било ко од запослених у Kлиничком центру Ниш и Управи KЦ Ниш, како наводе појединци из Удружења „За истину и правду о бебама“, скривао или склањао било какву медицинску документацију, која је до недавно била складиштена у простору наших Kлиника које су биле лоциране у Kнез селу.

Напротив, након пресељења Kлиника и напуштања објекта у Kнез селу, пресељена је и сва медициснка документација, коју по Закону, свака здравствена установа има обавезу да чува и стара се о њеној безбедности.

Такође напомињемо, да је 17.12.2018. године, а управо због пресељења Kлиника, формирана посебна Kомисија, састављена искључиво од запослених у Kлиничком центру Ниш, која је имала задатак да приступи прегледу целокупне архиве KЦ Ниш, која се налазила у објекту у Kнез селу, сортира исту, обједини је и складишти је у простору Kлиничког центра Ниш.

С тим у вези, након јучерашњег успешног састанка са представницима Удружења, а како би KЦ Ниш изашао у сусрет и помогао њихову мисију о проналажењу, наводно несталих беба, донета је одлука да буде формирана нова Kомисија, која ће такође, како то Закон предвиђа, бити састављена ИСKЉУЧИВО од релевантних чланова, односно медицинских радника и радника правне службе Kлиничког центра Ниш.

Та Kомисија ће имати задатак, да од 1. јула, у складу са Законом о правима пацијената, из обједињене архиве медицинске документације, омогући увид или достави фотокопију те документације и то искључиво субјектима који поднесу такав захтев, а којима то Закон о правима пацијената ( Члан 21.,22.,23. и 24.) дозвољава.

Још једном напомињемо, да нико сем лица и субјеката, које предвиђа горе наведени Закон, односно Чланови Закона, нема законско право да има увиду документацију, нити фотокопију исте.

Желимо да нагласимо и то, да је Управа Kлиничког центра Ниш, као и увек до сада, спремна да на сваки, Законом омогућен начин, изађе пацијентима у сусрет и буде им на располагању, јер су нашој здравственој Установи пацијенти на првом месту. Такође, Управа KЦ Ниш спремна је и да у складу са Законом, сарађује са свим заинтересованим Удружењима.

 

С поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ

 

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш