ДАН „ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА СТОМИРАНЕ ПАЦИЈЕНТЕ“, ЈОШ ЈЕДНА ПРИЛИКА ЗА САРАДЊУ- ЛЕКАРИ И ПАЦИЈЕНТИ КАО ЈЕДНА ПОРОДИЦА

Већ другу годину  заредом, акција Управе нишког Клиничког центра и медицинског особља које се брине о здрављу стомираних пацијената, да им се додатно „приближи“ и оствари бољу комуникацију са њима и њиховим породицама, показала се као одличан начин, за скретање  пажње на квалитет живота људи са овом здравственом патологијом и боље разумевање са чиме се све они сусрећу.

Готово тридесетак пацијената са уграђеном стомом, многи са члановима своје породице, боравило је јуче поподне у регионалном Стома центру, где су разговарали са стручњацима о проблемима са којима се суочавају и размењивали савете на који начин могу да их превазиђу.

Како је и раније речено из Управе КЦ Ниш, а са чиме су се сложили и представници Удружења стомираних пацијената „Нилком Ниш“, идеја да једном месечно у поподневним сатима буду организовани прегледи без заказивања, где ће медицинско особље разговарати са пацијентима и њиховим најближима и пружати преко потребну психолошку подршку, а као вид превентиве, одлична је, те ће због тога и постати пракса за убудуће.

- За здравствену установу, ка којој гравитира преко 2,5 милиона становника из овог региона, мислим да је то одлична ствар и корак напред за још боље и квалитетније пружање здравствених услуга, а у складу са иницијативом Министарства здравља и ресорног министра, када је реч о превентивним прегледима и активностима, те сматрам да ћемо и на овај начин деловати превентивно и бити на услузи људима којима је помоћ преко потребна, изјавио је генерални директор Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Радовановић.

Према речима лекара специјалиста који се баве овом здравственом патологијом, други по реду „Дан отворених врата“ за стомиране пацијенте, прошао је одлично и то је била прилика да без журбе, са потпуном пажњом разговарају о свему са својим пацијентима.

- Могу слободно да кажем да смо до сада, захваљујући заједничким напорима који трају годинама, успели да превазиђемо ону фазу када пацијент мисли да је стома баук, тако да смо разговарали отворено о свему и не само са пацијентима са стомом, већ су ту били присутни и пацијенти са другим патологијама колоректалног система, те се надам да ће ова, већ вишегодишња сарадња бити од користи за све и то не само за пацијенте из Ниша, већ из читавог региона, а и њиховим породицама такође, навео је проф. др Горан Станојевић, помоћник генералног директора за хируршка питања.

У нишком Удружењу стомираних пацијената „НИЛКО НИШ“, које броји преко стотинак регистрованих чланова истичу да је досадашња сарадња била на високом нивоу, да је ово одлична идеја и да је то само корак напред у сагледавању особа које живе са стомом.

- Ми смо и до сада имали одличну сарадњу, ја то знам најбоље јер сам и сама жена која живи са стомом дуже од једне деценије, а свима нама је циљ, да људе ослободимо страха и покажемо да се и са стомом може нормално живети, радити и бавити се уобичајеним активностима, а управо овакве акције томе доприносе, рекла је Јагода Митов, председница Удружења и додала да су реакције чланова али и руководства Удружења биле максимално позитивне, тако да ће се и они трудити да окупе што више људи, како би на овај начин могли да им додатно помогну.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш