И ОВОГ МЕСЕЦА ОДЛИЧАН ОДЗИВ ГРАЂАНА ЗА ПРЕВЕНТИВУ- У НИШУ СЕ ЗА БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ ЈАВИЛО ГОТОВО ХИЉАДУ ПАЦИЈЕНАТА

И овог октобра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције наставило је акцију бесплатних превентивних прегледа.

Показало се да је интересовање Нишлија и за овомесечне бесплатне превентивне прегледе, било и више него задовољавајуће, док је на нивоу читаве земље, у укупно 215 здравствених установа, прегледано око 20 хиљада грађана. Према речима надлежних из Министарства здравља, ови подаци су најбоља потврда унапређења јавне свести о значају превенције као основе очувања здравља.

И овог месеца, у специјалистичким амбулантама нишког Клиничког центра, више стотина грађана је обавило превентивне прегледе, а сем различитих офталмолошких прегледа, у овој здравственој установи, први пут су рађени и општи, превентивни неуролошки прегледи код грађана.

- Веровали или не данас су први неуролошки прегледи са идејом да је боља превенција него интервенција. Већину  неуролошких болести које спадају у врх неких црних листа по  морталитету и онеспособљавању пацијената је  могуће спречити.  Наш задатак и наш циљ је да упознамо  што више људи о ризик факторима и здравим животним стиловима који ће спречити болести од којих није неопходно да се болује и умире -, изјавила је проф. др Мирослава Живковић, руководилац ОЈ Клиника за неурологију нишког Клиничког центра.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у специјалистичким амбулантама Клинике за очне болести и Клинике за неурологију, лекари специјалисти нишког Клиничког центра обављали опште превентивне прегледе и контролисали висину крвног притиска.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова, кроз амбуланте нишког Клиничког центра и нишког Дома здравља, који је такође, истовремено учествовао у акцији превентивних прегледа, прошло је 946 грађана.

Иначе, ово су 16. по реду  превентивни прегледи које је Министарство здравља Републике Србије организовало, а укупан број прегледаних пацијената током акција превентивних прегледа до сада, износи чак 350 хиљада.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш