Насловна Вести

ВЕСТИ

22 окт

Како је живот пацијената са уграђеном стомом и њихових породица, према речима стручњака, другачији и компликованији и у физичком и психолошком смислу и захтева посебне околности и промену појединих навика, Управа нишког Клиничког центра заједно са медицинским особљем које се бави овом здравственом патологијом, одлучила је да у свом регионалном Стома центру, основаном готово пре пет година, додатно „отвори“ своја врата за ове пацијенте и на тај начин још више поспеши досадашњу сарадњу са нишким Удружењем стомираних пацијената.

Опширније...

11 окт

Начелница Нишавског управног округа, Драгана Сотировски, заједно са делегацијом здравствних и санитарних инспектора, обишла је данас радове на адаптацији и реконструкцији старе зграде хируршких клиника, који би, према речима генералног директора Клиничког центра Ниш, проф. др Зорана Радовановића и руководства нишког Клиничког центра, ускоро требало да буду завршени у потпуности.

Опширније...

04 окт

 

Након успешно организованог дводневног музичког фестивала „Хуман фест“, средином септембра крај врежинских базена, сав приход од продатих улазница, што је и био циљ организатора, дониран је за потребе опремања првог Дечијег ургентног центра у Србији, а на чијем се формирању увелико ради у нишком Клиничком центру.  

За приближно 400 хиљада динара, колико је прикупљено за време трајања овог музичког догађаја, којије први пут организован у Нишу, а на коме су поред нишких неафирмисаних бендова, потпуно бесплатно наступали и Ван гог и Неверне бебе, купљени су рачунари са мониторима, штампачи, телевизори, телефони, пулсни оксиметри и клупе за чекаонице, које ће бити на располагању како запосленима, тако и пацијентима који ће бити збрињавани у Дечијем ургентном центру у Нишу, који би ускоро требало да почне са радом.

Након договора добрих људи из нишког кафеа „Вожд“, који су са својим пријатељима, а уз подршку припадника војске Републике Србије и дошли на ову идеју, са представницима Дечијих клиника нишког Клиничког центра, купљено је оно, како су навели, што ће бити од користи, а реч је о опреми за пријемне амбуланте првог Дечијег ургентног центра у земљи.

-Могу да кажем, да као што смо и најавили раније, поред свих активности којима се увелико бавимо, убрзано се ради и приводе се крају и све активности на формирању првог Дечијег ургентног центра, који ће бити од огромног значаја за све пацијенте старости до 18 година, а који гравитирају из читавог региона. –Замисао је да имају све на једном месту те ће тако и бити, тако да ће то бити својеврсан начин збрињавања пацијената у читавој земљи, а то је реално, заиста потребно нашем граду, изјавио је генерални директор КЦ Ниш, проф. др Зоран Радовановић. -Захваљујући свим људима добре воље,успели смо дауправо за потребе тог Центра,обезбедимо 5 рачунара са мониторима, 5 штампача, 2 ТВ апарата, 11 телефона са телефонском централом, 5 пулсних оксиметара и више клупицаза чеаонице, тако да сматрам да је акција ових хуманих људи у потпуности успела, додао је Радовановић

И челници Клинике за дечију хирургију и ортопедију и Клинике за дечије интерне болести, нису крили задовољство и захвалност на овој помоћи, па истичу да с' нестрпљењем очекују да Дечији ургентни центар почне са радом.

-Ово је велики помак у лечењу најмлађих, посебно када су у питању хитна стања, јер ћемо имати простор у коме ће пацијенти моћи да буду опсервирани и до 24 сата, пре него што одлучимо да ли је потребно даље лечење и збрињавање, а свакако да ћемо бити опремљени да будемо максимално брзи и ефикасни, истакао је прим. др Драгољуб Живановић, помоћник директора Клинике за дечију хирургију и ортопедију и будући руководилац Дечијег ургентног центра.

-Поред Ургентног центра за децу, приоритет ове клинике и Центар за неонатусе, који ће бити намењен бебама које су се родиле пре времена.аса њима је веома захтевно радити, јер прве месеце живота проводе на клиници и то обично уз бројне компликације које треба решити и битно је да су за развој ове службе,направљени први кораци, јер је обезбеђено транспортно возило и "топли мост", рекла је проф. др Емилија Голубовић.

Организатори „Хуман феста“изјавили суда је велика част што су могли да учествују у опремању првог Дечијег ургентног центра, те су позвали и друге организације и предузећа да следе њихов пример и додају да ће убрзо органозовати сличан догађај

-Овим скромним доприносом сада, надам се и већим у блиској будућности, учествујемо у нечему историјском, а то је овај Центар, помажемо нашој деци, па желим да захвалим свима који су помогли и дошли и наравно свим бендовима који су учествовали, посебно Ђулету, фронтмену групе „Ван гог“, који је чак прехлађен, уз вашу малу медицинску помоћ, дао све од себе и певао чак пола сата дуже од планираног, истакао је Владимир Петковић, власник нишког кафеа „Вожд“ и организатор музиког фестивала.

Према речима руководства Клиничког центра Ниш, за Дечији ургентни центар ранијесуобезбеђени кревети, али и комплетна анестезиолошка опрема, а биће коришћен и мобилни рендген,намењен за брзу дијагностику повређене деце.
 

 

 

 
 
 
 
23 сеп

И овог септембра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа.

Интересовање грађана за овомесечне бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру, као и прошле године у ово доба, било је и више него задовољавајуће. Већ у прва два сата на списку за прегледе уписано је преко три стотине пацијената, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово петсто пацијената.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у амбулантама нове зграде Клиничког центра, у Центру за радиологију, обављани кардиолошки прегледи- мерење крвног притиска и ЕКГ,  а сви заинтересовани грађани су у Центру за нуклеарну медицину, давали крв на анализу на тумор маркере простате (ПСА) и јајника (ЦА 125) и на карциноембрионални антиген (ЦЕА) .

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама,наравно узимам у обзир и 2017. и 2018. годину,подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље велико,а као и раније и овај пут, многи су се одлучили да преконтролишу своје здравствено стање на оба пункта, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је додао да је то само још један доказ да је циљ остварени да је намера државе и Министарства здравља потпуно оправдана, јер су успели да се приближе пацијентима и „отворе“ своја врата свима.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у лабораторији нишког Дома здравља,где супацијенти моглида провере стање опште крвне слике, те је, како наводе надлежни у овој здравственој установи, интересовање и тамо било велико.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова у нишком КЦ уписано је и прегледано укупно 560 пацијента, од чега је њих 400 проверавало крвну слику на тумор маркере, те је у Центру за нуклеарну медицину обављено 784 анализа. Када је реч о кардиолошким прегледима, лекари су прегледали су  готово 170 пацијената, односно, према врсти прегледа, пружили 504 здравствене услуге. У нишком Дому здравља 125 пацијената контролисало је општу крвну слику.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва.Према званичним подацимаМинистарства здравља, до сада је прегледано више од 170.000 грађана Србије, односно око 20.000 грађана сваке последње недеље у месецу, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

УПРАВА КЦ НИШ

 
 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар Др. Зорана Ђинђића 48

Администратор

Владан Митић                                
(PHP, HTML & Flash Developer)