НАЈНОВИЈОМ "ФЕСС" МЕТОДОМ ДО ШТО БРЖЕГ ОПОРАВKА ОРЛ ПАЦИЈЕНАТА

Захваљујући подршци Министарства здравља, Kлинички центар Ниш, односно Kлиника за болести ува, грла и носа, добила је најсавременији апарат, уз помоћ којег ће, убудуће, нишки специјалисти оториноларингологије моћи да обављају компликоване хируршке захвате на синусима, користећи минимално инвазивну технику. Захваљујући видео надзору, који се користи приликом операције и који умногоме олакшава поступак, траума ткива је изузетно мала, пацијент готово да нема болова након интервенције, а време опоравка је драстично краће у односу на класичну методу, објашњавају стручњаци из ове области.

Реч је о функционалној ендоскопској хирургији синуса, а прве овакве операције, лекари ОРЛ Kлинике KЦ Ниш, обавили су заједно са гостујућим еминентним стручњаком из Словеније, а у циљу званичног почетка сарадње коју ће нишки Kлинички центар имати са Универзитетским Kлиничким центром из Љубљане.
 
-Реч је о минимално инвазивној хируршкој техници, која се примењује ради поновног успостављања нормалне физиологије, односно вентилације и дренаже параназалних синуса, јер се ФЕСС карактерише малом траумом ткива, видеонадзором, могућношћу већег или потпуног одстрањења патолошког процеса из носа и синуса, што је њена основна предност над класичном хирургијом, изјавио је проф. др Душан Милисављевић, директор Kлинике за болести ува, грла и носа Kлиничког центра Ниш и додао, да сем што је лечење пацијента са том здравственом патологијом краће и јефтиније, оно што је најважније јесте да пацијент има неупоредиво мање болова, бржи опоравак и краће задржавање у болници. - Мени је заиста част, што смо у оваквом деликатном тренутку за свет и регион, а због актуелне ситуације са корона вирусом, заједно са гостујућим колегом, проф. др Јуретом Урбанчићем, начелником ринохирургије ОРЛ клинике УKЦ Љубљана и мојим великим пријатељем, ових дана успешно обавили четири овакве операције и то је само почетак наше, надам се даље успешне сарадње, односно сарадње наша две здравствене установе.
 
 
И гостујући експерт из Словеније, није скривао задовољство, како због услова у којима је радио и стручности српских колега, тако и због чињенице да његови пријатељи из Србије, како каже, стално прате савремене светске здравствене трендове, што ће у размени искустава умногоме помоћи у лечењу пацијената.
 
- Заиста сам срећан и част ми је што сам са професором Милисављевићем, провео неколико квалитетних дана, током којих смо разменили знања и искуства, помогли пацијентима користећи нову методу, али и договорили нашу даљу сарадњу, која ће нам итекако значити, тако да мислим да је ово заиста један леп почетак и искрено желим да се захвалим на топлој добродошлици својим домаћинима у Србији, рекао је проф. др Јуре Урбанчић, са ОРЛ клинике УKЦ Љубљана.
 
 
Према речима стручњака ОРЛ хирургије, индикације за функционалну ендоскопску хирургију синуса су разнолике. Почев од разних полипоза, рекурентног и хроничног риносинуситиса и риногене главобоље, до дисфункције Еустахијеве трубе, цереброспиналне фистуле, па чак и код неких случајева хркања код пацијената, тако да ће ова метода, како истичу, свакако бити од изузетног значаја за још бољи квалитет пружања здравствених услуга пацијентима нишког Kлиничког центра. Вредност новог апарата износи око 160 хиљада евра, а Клинички центар Ниш, добио га је захваљујући свесрдној подршци Министарства здравља и ресорног министра асс. др Златибора Лончара.
 
 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш