ПОМОЋ УНИЦЕФ-А У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА „COVID-19“

Четири здравствене установе на југу Србије, које су, према званичним подацима Министарства здравља, Републичког кризног штаба и струке, за време трајања епидемије корона вируса Цовид- 19, биле најпогођеније, односно чији су капацитети били маскимално испуњени и које су имале највећи број оболелих, од данас су, захваљујући хуманитарној акцији УНИЦЕФ-а, односно донације компаније „Еко Сербиа“, опремљеније за респираратор више.

Опрема, односно један респиратор, дониран је Клиничком Центру Ниш, као највећој здравственој установи терцијарног типа, која је претрпела најжешћи ударац и збринула највећи број пацијената, којих је, према речима надлежних, у једном тренутку било преко хиљаду.

- Данас је Клинички центар Ниш, добио један респиратор, најновије генерације, на коме може да се примењује и инванзивна и неинванзивна терапија, а може се користити код деце и одраслих. Већини пацијената, који су били хоспитализовани у Клиничком центру Ниш, била је потребна нека врста кисеоничне терапије, или кисеоничне потпоре, а ти апарати служе као почетна терапија у допремању кисеоника из централног довода, изјавио је проф. др Радмило Јанковић, руководилац ОЈ Клинике за анестезију и интензивну терапију нишког Клиничког центра. - УНИЦЕФ нам је прошлог месеца, испоручио и шест кисеоничких протокомера и пулсни оксиметар, тако да ће ова донација, додатно ојачати наш капацитет и могућности да пацијентима пружимо адекватну помоћ и то најсавременијом опремом, додао је проф. Јанковић.  

Богатији за ову машину, која, како наводе лекари, често „живот значи“ су и Општа болница Лесковац, Здравствени центар Врање и Општа болница у Ћуприји, а набавка ових респиратора, омогућена је захваљујући компанији „Еко Сербиа“, која је донирала 3 милиона динара намењених за њихову куповину.

- „ЕКО Сербиа“, која у Србији послује кроз мрежу сервисних станица, донирала је 5 милиона динара за набавку медицинске опреме у циљу подршке напорима за спречавање ширења болести ЦОВИД-19. Део донације у износу од 3 милиона динара, био је намењен за куповину респиратора, кључних медицинских инструмената потребних у борби са најтежим случајевима болести ЦОВИД-19. Други део донације од 2 милиона динара, донирано је Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, за куповину потребних супстанци и реагенаса у сврху тестирања пацијената на ЦОВИД-19“, изјавила је Марија Лукић, менаџерка за маркетинг и комуникације „ЕКО Сербиа“.

Ивана Мишић, консултанткиња за здравствену заштиту мајке и детета УНИЦЕФ-а у Србији, приликом уручења опреме, захвалила се донаторима:

- Пословна заједница показала је истинску солидарност у тренуцима кризе. Захваљујемо  компанији  „Еко Сербиа“ на подршци, али и свим осталим компанијама, које су се одазвале нашем апелу и дале свој допринос за набавку медицинске опреме неопходне у време епидемије у Србији, нагласила је гђа Мишић.

     
     
   


 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш