ОТВОРЕНА НОВА КОВИД БОЛНИЦА У КРУШЕВЦУ- ПРИЈЕМ ПРВИХ ПАЦИЈЕНАТА ОД СУТРА

Радови на изградњи и опремању нове, модерне ковид болнице у Крушевцу, након само четири месеца од почетка, успешно су завршени, те је данас, ова здравствена установа од изузетног значаја за цео регион и званично отворена.

Отварању болнице, која ће већ сутра хоспитализовати прве пацијенте, присуствовао је председник Србије, Александар Вучић, министар здравља, асс. др Златибор Лончар, директор БИА, Братислав Гашић, први човек Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, као и званичници Града и других медицинских установа.

Новоизграђени објекат болнице простире се на преко 12 хиљада квадратних метара, а само за опремање, држава је уложила више од 9 и по милиона евра за куповину најмодерније медицинске апаратуре и опреме.

Постељни фонд нове ковид болнице у Крушевцу износи 500 лежајева, од којих је 150 смештено у интензивној, а остатак прерасподељен у полуинтензивним негама, у којима ће радити преко 700 медицинара, лекара и медицинских сестара- техничара, док ће за технички део послова, бити задужено готово две стотине, немедицинских радника.

Сем 150 распиратора и пацијент монитора, којима се централно прате сви витални праматери код најтежих пацијената, нова болница располаже и најсавременијом дијагностичком апаратуром- мултислајсним ЦТ скенером, са 2 стационарна и 4 мобилна рендген апарата, али и комплетно опремљеном ангио салом. У 2 поптуно опремљене операционе сале, за време трајања епидемије Ковида-19, уколико то буде потребно, свим пацијентима,биће пружена хитна хируршка интервенција. Такође и сви пацијенти са интернистичком патологијом и кардиолошким проблемима, на лицу места ће бити сагледани, јер сем модерних УЗ апарата, нова болница има и 3 стационарна и 10 преносивих ЕКГ апарата, а за пацијенте који се дијализирају, обезбеђено је чак 6 апарата за дијализу.

Председник Србије, Александар Вучић, истакао је да је поносан,што је све урађено у историјски рекордном року, као и на то, што је отварањем ове и ковид болнице у Батајници, држава показала своју снагу и озбиљност, а сви који су радили на изградњи објеката и они који ће од данас радити и лечити пацијенте, вољу да буду уз своју земљу.

- Болница у Крушевцу је споменик будућности и говориће о делима која смо предузели за кратко време, у тешко време за наш народ, истакао је председник и додао, да је овде направљена фантастична ствар, чиме ће бити покривен не само Крушевац, већ и северни део Рашког округа, значајни део Моравичког, те и јужног дела Шумадијског округа, али и Топличког, док не буде завршена болница у Прокупљу, као и да ће свакако бити хоспитализован и део болесника са КиМ, пре свега са севера покрајине. -У Батајници има већ 530 болесника, замислите да немамо Батајницу и толико места? Сада имамо и у Крушевцу и много ћемо живота овим спасити, нагласио је Александар Вучић.

Понос, ентузијазам и задовољство због  успешно завршене инвестиције и овако важне ствари за државуи овај регион земље, није скривао ни директор Клиничког центра Ниш,  проф. др Зоран Перишић, коме је поверено, да као први човек установе, заједно са сарадницима, брине о читавој организацији и координацији рада нове болнице.

- Велики дан за расински крај, за Крушевац, али и за цео регион и то не само сада, већ икада победимо епидемију коронавируса, јер је изградњом ове болнице, али и оне у Батајници, значајно унапређен здравствени систем Србије, а верујем да ће тек напредовати, нагласио је проф. Перишић. -Поносан сам на све ове младе људе и желим пре свега да честитам новозапосленим медицинарима, примљеним на последњем конкурсу који је организовао нишки Клинички центар за потребе ове болнице, али и људима који раде у здравственој установи на чијем сам челу, који су ту да помогну и обуче их, тако да се надам да ће се нове колеге врло брзо осамосталити, а ми ћемо увек бити ту да помогнемо, вели директор Перишић.

Према речима координатора новоизграђене крушевачке ковид болнице, др Владана Цветановића, све је спремно за пријем првих пацијената, који би највероватније требало,да након тријаже, буду примљени већ током сутрашњег дана.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш