НОВА ДОНАЦИЈА ЗА УКЦ НИШ И ПОЧЕТАК НОВЕ САРАДЊЕ- ИЗРАЕЛСКА АМБАСАДА ДОНИРАЛА РЕСПИРАТОР КЛИНИЦИ ЗА КАРДИОХИРУРГИЈУ

Клиника за кардиохирургију УКЦ Ниш, од данас је „богатија“, за још један, веома значајан апарат, за све пацијенте који се, због животно угрожавајућег стања, лече у интензивној нези ове организационе јединице. Апарат за механичку вентилацију- респиратор, поклон је државе Израел, односно амбасаде ове земље у Србији, а као знак подршке и почетак веома важне, будуће сарадње двеју земаља.

Донацију је првом човеку УКЦ Ниш, проф. др Зорану Перишићу и челницима Клинике за кардиохирургију, уручио лично, израелски амбасадор Јахел Вилан, приликом чега је најављена и даља сарадња у виду размене искустава, везаних за развој здравства.

- Драго ми је да овим доласком данас, буквално почињемо сарадњу, коју ћемо се трудити да подигнемо на највиши ниво, јер сам и сам имао прилику да се упознам са здравством у Израелу, које је на веома високом нивоу. Респиратор који је данас добила Клиника за кардиохирургију је почетак сарадње и сигуран сам да ћемо, у време ове брзе комуникације, искористити то и сарађивати са свим великим здравственим центрима у Израелу, а ја се захваљујем амбасадору, што је поред свих обавеза које је имао, нашао времена да дође у нашу установу и његове жеље и планове подели са нама, изјавио је директор УКЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић.

Нову, најсавременију „машину за дисање“, неопходну у модерној медицини, запослени на Клиници за кардиохирургију, користиће за пацијенте смештене у интензивној нези, којима је она, често неопходна.

- Ово је прва посета амбасадора Вилана Нишу, а и нашој Клиници и ми се заиста захваљујемо на овако важној донацији, јер је ово један симболичан почетак, једне успешне будуће сарадње између наше земље и Израела, односно нашег Универзитетског клиничког центра и израелске амбасаде, истакао је проф. др Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш.

Гости из израелске амбасаде, захвалили су се на гостопримству домаћинима и најавили да им је драго, што ће убудуће тек развијати сарадњу, на обострано задовољство, јер су њихов и наш народ на посебан начин повезани, поготово у време пандемије коронавируса.

 

- Управо та наша стратешка сарадња и пријатељство које имају Србија и Израел доказ су да ће убудуће бити и јача и да ништа неће моћи да је поремети, а веома сам поносан што смо данас могли да донирамо овај значајан апарат, у оваквом тренутку, јер се ми водимо познатом изреком „Свако ко спаси један живот, спасио је цео свет“, а ово ће, сигуран сам, спасити многе животе, рекао је изреалски амбасадор Јахел Вилан.


 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш