НИШКА ГРАДСКА ТОПЛАНА, ОД ДАНАС И ЗВАНИЧНО "ГАЗДУЈЕ" КОТЛАРНИЦОМ УКЦ НИШ

Први човек Универзитетског клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, потписао је данас у Градској кући, уговор о промени власништва над котларницом која се налази у старом делу ове здравствене установе, односно о преузимању исте, од стране нишке Градске топлане.

Град је у сарадњи са републичким надлежним органима, ову одлуку донео крајем 2019. године, те су сада испуњени сви законски услови, да пимопредаја буде и званично обављена, а која би, према речима надлежних, требало умногоме да подигне квалитет грејања у овом делу града и смањи емисију штетних гасова.

Како је планирано, преко ове котларнице, грејаће се јавне и здравствене установе.

- Ово је велики и важан дан за нашу установу, али и за Град и ЈКП "Градска топлана", јер ће сада, на задовољство Нишлија и свих нас, бити искоришћен пун капацитет топлане у УКЦ Ниш, који је до сада, према нашим подацима, коришћен око 30 процената, али и бити смањена емисија штетних гасова, јер наша топлана још од 2012., као гориво користи природни гас, тако да ће друге топлане у околини, које као погон користе мазут и угаљ, захваљујући овој, бити вероватно угашене, изјавио је директор УКЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић. - Наравно, ово је још један доказ да је сарадња Града и наше здравствене установе одлична, која се огледа на више начина, а ми ћемо се трудити да је константно, додатно унапређујемо.

Директор Градске топлане, Предраг Милачић, који је званични потписао уговор са директором Перишићем, објаснио је да преузимањем топлане нишког Универзитетског клиничког центра, ово јавно комунално предузеће, повећава своје капацитете за 13 одсто, што итекако значи  Граду, у финансијском смислу.

- Веома значајан дан, како за Топлану, тако и за сам Град, јер ћемо угасити изворе који се напајају чврстим горивом, тиме ћемо утицати на заштиту животне средине, побољшаћемо додатно квалитет услуга, али ћемо и значајно повећати наше приходе, истакао је Милачић.

Потписивању уговора о преузимању топлане нишког Универзитетског клиничког центра, присуствовала је и градоначелница Ниша, Драгана Сотировски.

- Преузимањем котларнице, увећали смо приход Града за 3,7 милиона евра, колика је вредност ове топлане, али и ево, доказали, да није као што неки често говоре, да Република само узима од Града, већ да је и обратно, у овом случају држава је вратила земљиште на коришћење, навела је Сотировски и нагласила да је велика ствар што ће то знатно утицати на побољшање квалитета ваздуха у читавом Нишу.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш