УЧИМО ОД НАЈБОЉИХ

Млади нишки тим хирурга торакалне хиругије након дводневне размене практичног искуства, са једним од утемељивача ВАТС оперативне методе др Диегом Гонзалесом Ривасом, наставио је интезивније да примењује у салама Универзитетског клиничког центра, ову у свету  све заступљенију хирушку методу.

Посета шпанског доктора са универзитетског центра  Коруња у Шпанији, била је прилика да грудни хирурзи УКЦ Ниш, провере своју спремност и опремљеност за хирушку методу која у односу на класичне приступе има бројне предности за пацијентов опоравак.Код оваквог хирушког приступа, ресекције плућа, из различитих разлога, а пре свега код карцинома, изводе се кроз минималне резове на кожи дужине неколико центиметара, што је основна разлика у односу на традицоналне методе.

На нишкој Клиници за грудну хиригију , приликом посете др Гонзалеса урађено је шест минимално инвазивних операција. Доктор Гонзалес је изабрао шест пацијената код којих је уз асистенцију својих нишких колега, оперисао  паратироидну жлезду, тимус и  карциноме плућа.

Операције су, путем интернета , пратили и грудни хирурзи из читавог региона. Према Речима др Риваса, приликом ове посете Нишу, урађена је и једна од најтежих операција у његовој каријери у грудној хирургији на минимално инвазиван начин.

Све је било савршено организовано и мислим да је ово почетак наше још боље сарадње. Сматрам да је нишки тим хируга фантастичан. Пуни су ентузијазма и желе да уче како би развијали грудну хирургију. Опрему имају али да би користили све савремене методе потребна су нова улагања. Дао сам предлоге шта им је још све потребно , река оје др Гонзалес Ривас.

Директор Универзитетског клиничког центра проф.др Зоран Перишић, истакао је да је држава много уложила у УКЦ Ниш и да је дошао моменат да се то надогради  едукацијом лекара и новим методама које ће бити доступне најширем броју пацијената.Професор Перишић је истакао приликом сусрета са гостом из Шпаније, да ново руководство УКЦ Ниш  интезивно ради на занављању опреме у циљу модернизације свих специјалсности у Универзитетском клиничком центру Ниш.

„Ми ћемо сигурно подржати све што је потребно за уводјење нових метода, за имплементацију нових техника и технологија, све оно што може да донесе бенефите и квалитет у лечењу наших пацијената“,изјавио је директор УКЦ Ниш, др Зоран Перишић.

На Клиници за грудну хирургију у Нишу, годишње се обави од 400 до 500 операција, од којих су чак 80 одсто операције карцинома плућа.Листа чекања је највише до месец дана.

2019. године у Србији је ВАТС методом оперисано око 15 одсто пацијената Клинике за грудну хириргију, а у наредном периоду циљ је да се достигне европски ниво од 30 одсто.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш