УМЕТНОСТ КАО ДОПРИНОС ОЗДРАВЉЕЊУ

Холандски уметници, чланови “Зид театра” из Амстердама, иначе овогодишњи учесници Нишвил џез фестивала,  улепшали су једно поподне најмлађим пацијентима Универзитетског клиничког центра Ниш, извођењем дела своје предтсаве „Наша одисеја“.

Насмејана дечија лица , аплауз са прозора и бар на кратко заборављена болест због које су на некој дечијих клиника, тако је изгледао сусрет холандских уметника и пацијената дечијих клиника Универзитетског клиничког центра Ниш. Иако не говоре истим језиком, уметност и позитивна енергија срушиле су ту баријеру.

„Ми можемо да направимо најлепшу уметност и најлепше ствари али ако то не дође до свих људи, то ништа не значи. Имајмо на уму да „уметност лечи“ и ако ово наше данашње извођење може бар мало да допринесе оздрављењу ове деце, ми смо најсрећнији и мисија је остварена“, рекла је Каролина Спајић директорка холандског Зид театра.

Oвај догађај, којије Нишвил Фестивал организовао и поклонио најмлађим пацијентима УКЦ Ниш,уједно је био и најава овогодишњег фестивала који почиње 06.08.2021 .

„Током одржавања Нишвила сваку прилику користимо да урадимо нешто хумано. Ова акција се наметнула сама по себи у разговору са уметницима из Холандије који су изразили жељу за неким баш оваквим наступом. Суштина је да укажемо на потребу да ту децу укључимо у нормалан друштвени живот, а култура и уметност су нешто што ће их свакако најбоље лечити у будућности, каже директор овог фестивала Иван Благојевић.

 Нишвил фестивал се први пут на овакав начин приближава пацијентима Универзитетског клиничког центра .

„Хвала фестивалу и господину Благојевићу што је на овакав начин показао да негује љубав према деци која нам је свима  урођена. Осмеси деце чије здравствено стање дозвољава да буду испред клинике, али и оне деце која са прозора болесничких соба посматрају и уживају у представи, највећа су награда за сваког од нас. Верујем да овај аплауз и уметницима много значи“, рекао је проф.др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш, који је са особљем дечијих клиника и пацијентима присуствовао извођењу представе која ће се наредних дана наћи и на репертоару интернационалног Нишвил фестивала .

У овом моменту дечије клинике УКЦ Ниш, збрињавају преко 40 деце.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш