МИНИСТАР ЗДРАВЉА ОТВОРИО НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ АНГИО САЛЕ И НАЈАВИО НОВА УЛАГАЊА У УКЦ НИШ

Министар здравља др Златибор Лончар, свечано је отворио данас две нове ангио сале на одељењу за ургентну кардиологију Клинике за кардиоваскуларне болсети  УКЦ Ниш, за чију је набавку, опрему и припрему простора за рад, средства издвојило Министарство здравља републике Србије .Вредност ове инвестиције је 160 милиона динара.

„Нисмо само изградили нову зграду УКЦ и стали. Наставили смо са улагањем у УКЦ Ниш и тако ће бити и у наредном периоду. Надам се да је свима јасно колико ове сале значе за цео здравствени систем и све кориснике из овог дела Србије. Сале су најмодерније и најсавременије у целом региону, а њихова предност у односу на замењену опрему је 40% мање зрачење како за пацијенте тако и за особље које ради у екипама, али и много више могућности како током интервенције тако и након ње . Највећа победа је и чињеница да су запослена 23 млада лекара који су обучени да раде са новом опремом. То је наше највеће богатство. Желим им да имају што мање посла али сам сигуран да ће најстручније обавити посао који мају, а министарство је ту да буде подршка у сваком смислу“ ,рекао је министар Лончар приликом званичног пуштања у рад нових сала на одељењу за инвазивну дијагностику .

Директор УКЦ Ниш, проф.др Зоран Перишић, истакао је да је јако важно да је министарство препознало значај обнове старих ангио сала које су кренуле са радом још 2002.године, а у којима је урађено преко 60 000 процедура.

„У Србији се и даље највише умире од кардиоваскуларних болести. Са салама које смо данас отворили ми смо омогућили да цео припадајући регион од 2,5 милиона људи, можемо збринути на време. У две пандемијске године на овом одељењу успели смо чак и да повећамо број интервенција код пацијената са најозбиљнијим и најугрожавајућим стањем у кардиологији-инфарктом миокарда. У овој години смо урадили 450 пацијената са акутним инфарктом. Годишње радимо преко 4500 процедура- уградњи пејсмејкера,коронарографија,уградњи стентова и решавање акутних инфаркта миокарда.Ово је само део онога што министарство здравља ради за УКЦ Ниш“,истакао је проф.Перишић додајући да су протекле две године доказале далековидост визије државе да се прво отвори нови УКЦ Ниш, јер је управо тај клинички центар спасао небројене животе лечећи најтеже оболеод COVIDa 19.

Одговарајући на питања новинара, проф.др Зоран Перишић,истакао је да УКЦ Ниш уз подршку ресорног министарства, сада има  најсавременију организациону јединицу за збрињавање кардиолошких пацијената.

„Уз сагласност министра направили смо организациону јединицу каква не постоји нигде у Србији. У тој јединици је пријемна амбуланта кардиологије удаљена 15м од коронарне јединице која је удаљена 20м од инвазивне кардиологије,а која се наслања на кардиохирургију. Овим се пут пацијента максимално скраћује и у том алгоритму брзог збрињавања пацијената са најтежим кардиолошким обољењима ми добијамо пуно“, рекао је проф.Перишић, нјављујући и скоро отварање електро физиологије у новој згради УКЦ, што је потпуна новина у Нишу ,а чиме ће палета кардиолошких процедура бити употпуњена.

   

Приликом данашње посете Универзитетском клиничком центру Ниш, министар др Златибор Лончар, обишао је и простор који је планиран за ПЕТ скен који ће према његовим речима у Ниш стићи до пролећа. Поред Београда и Сремске Каменице, Ниш ће бити једини који ће имати  ПЕТ скен, што ће знатно скратити листе чекања за ову дијагностичку методу.

Министар Лончар обишао је и ОРЛ Клинику УКЦ Ниш како би, према његовим речима, лично видео апарате у које је министарство уложило средства у претходном периоду.

„Хтео сам лично да се уверим и да видим оно у шта је министарство уложило. Када чујем да су спашени људски животи и да се са ове клинике више не упућују пацијенти за Београд због немогућности даљег лечења, знам да нисмо погрешили. Овде има још доста да се улаже. Наставићемо да дајемо подршку јер имамо то што је највредније, а то су људи који знају и који су жељни усавршавања. Када то имате онда није проблем и да уложите у то јер знате да ћете добити резултат“, рекао је министар и додао да је договорено да већ у јануару министарство финансира куповину новог ласера и још неколико неопходних апарата.

Руководилац ОРЛ Клинике УКЦ Ниш проф.др Душан Милосављевић, изразио је захвалност министарству на подршци и обезбеђивању опреме за извођење најсофистициранијих и најкомпликованијих процедура у области оторине, тако да се пацијенти из Ниша више не шаљу у КЦ Србија .

„ОРЛ клиника са поносом може рећи да је стала на ноге и достигла ниво светских клиника у области оториноларингологије. Са 57 болесничких постеља, два болка, две операционе сале имамо пуно разлога да кажемо да смо задовољни и да тежимо новим успесима. До краја године очекујемо да ћемо добити нове операционе столове као и да ћемо комплетно обновити блок за стерилизацију опреме која ће бити од изузетног значаја не само ОРЛ Клиници већ и осталим клиникама које раде у склопу зграде у којој  се налази наша клиника“-рекао је проф.Милосављевић.

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар , током своје посете УКЦ Ниш, истакао је да се никада није више улагало здравство Ниша и југа Србије и да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш