СПИНАЛНИМ ЕЛЕКТРОСТИМУЛАТОРОМ ПРОТИВ БОЛА

На Клиници за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш, уграђен је електростимуланс пацијенту који је годинама осећао хроничан фиктивни бол. У питању је ветеран који је у рату 1992. године изгубио обе потколенице, али је упркос губитку екстремитета бол остао. Уградња овог апарата омогућиће му контролу над интезитетом бола и знатно лагоднији живот, истакла је проф. др Весна Николов, директорка клинике.

Захваљујем се руководству УКЦ Ниш и Министарству здравља што су препознали значај и у овим заиста осетљивим и захтевним епидемиолошким условима, омогућили оперативно лечење пацијената са константним боловима.Њихово здравствено стање није ургентно али њима ова процедура дефинитвно омогућава живот без бола и патње што је тим људима који трпе бол углавном годинама, јако важно „ , истиче проф. Николов.

 Први пацијент коме је у марту ове године на нишкој Клиници за неуроихирургију уграђен електро стимулаторкаже да је разлика у његовом здравственом стању пре и после ове процедуре  неупоредива.

Након првобитне три, стандардне операције кичме, остали су болови у лумбалном делу, због којих нисам могао често ни да стојим нити  да седим дуго. Уз константну употребу лекова против болова, сваког месеца сам био и на инјекцијама како бих ублажио бол. Од уградње електро стимулатора, ја нисам попио ни један лек“, каже први пацијент којем је овом методом решен вишегодишњи проблем.

 На Клиници за неурохирургију ове године су оперисана три пацијента којима је уграђен електро стимуланс, према речима проф. Николов, наредне године ће о трошкуРепубличког фонда бити омогућена уградња још 4 електро стимулатора.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш