Стижу најсавременији апарати за зрачну терапију

Министарство здравља Србије склопило је уговор о набавци најсавременијих апарата за спољашњу зрачну терапију - линеарних акцелератора најновије генерације. Циљ овог изузетно значајног уговора је замена дотрајалих уређаја у радиотерапијским центрима у Србији.

Од укупно четири уговорена најсавременија линеарна акцелератора, један ће бити инсталиран у Нишу у Универзитетском клиничком центру, док ће преостали апарати бити распоређени у Институту за онкологију и радиологију Србије и УКЦ Крагујевац. Предност ових апарата је та да ће пацијенти којима се открије карцином, а терапија је зрачење, избећи неретко чекање, већ ће то бити изведено у најкраћем року са најсавременијим апаратима.

Према речима Министра здравља Републике Србије др Златибора Лончара, вредност ове набавке, спроведене по процедурама и под надзором Светске банке је 12,7 милиона евра, укључујући и грађевинске радовове који износе више од 2,8 милиона евра , а који су неопходни у деловима установа где ће апарати бити инсталирани.

Министар Лончар је подсетио јавност да је прошле недеље извршена највећа набавка дијагностичких апарата и да је српско здравство постало богатије за 135 рендген апарата и 55 ЦТ скенера. Уз константно занављање опреме у српском здравству, није се стало ни са изградњом здравствених установа.

Према речима министра, очекује се да у наредна три месеца крене испорука апарата И да ће они одмах бити доступни пацјиентима у Србији.

„ До јесени сви апарати ће бити на свом месту, доступни свим пацијентима, а пре тога ће се обавити обука наших здравствених радника”, каже др Лончар.

Куповина најсавременијих апарата, осим за пацијенте, веома је важна и за младе лекаре како би од почетка своје каријере радили на најмодернијим и најбољим апаратима.

“ Нећемо се зауставити на овоме.Увелико реализујемо набавку најновијих магнетних резонанци, ултразвучних апарата, кревета за интензивну негу и то је само део онога што радимо. Желимо да здравствени систем у наредних пет до 10 година буде комплетно снабдевен, да буде спреман за све изазове који могу да се појаве, а уједно, да свим лекарима буде лакше да раде са новом опремом. Мислим да је то велики изазов за све наше младе лекаре, студенте на специјализацији који ће од првог дана рада те технике бити ту. То је велики напредак за здравствени систем”, истакао је др Лончар.

 

Министар је указао и на значај куповине више од 300 најсавременије опремљених санитетских возила и кола хитне помоћи за превоз пацијената на дијализу. Према његовим речима, здравствени ситем Србије данас је неупоредиво бољи него претходних година.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш