1. КОНГРЕС ЛАПАРОСКОПИЈЕ АБДОМЕНА „НАИСА 2022“

Први конгрес лапароскопске хирургије „НАИСА 2022.“ почео је данас у Нишу у организацији Центра за минимално инвазивну хирургију Универзитетског клиничког центра Ниш у сарадњи са Удружењем ендоскопских хирурга Србије.

Преко 500 хирурга из региона, међу њима најеминентнија имена из области минимално инвазивне хирургије учествује на дводневном хируршком конгресу који је посвећен минимално инвазивном приступу и лапароскопији абдомена и предњег трбушног зида.

„Ово је права прилика да разменимо искуства, да донесемо неке закључке и усагласимо ставове у лапароскопској хирургији абдомена. Сви који се баве лапароскопском хирургијом абдомена су данас овде“, рекао је руководилац Центар за минимално-инванзивну хирургију УКЦ Ниш Бојан Јовановић.

Директор Универзитеског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић изразио је задовољство због чињенице да је велики број доктора и из мањих средина узео учешће у овом великом хирушком догађају јер је како је рекао то доказ да савремене методе нису само привилегија великих градова и здравствених центара.

„Универзитески клинички центар мора да испуњава своју едукативну функцију. Врхунска медицина више није привилегија само великих центара, она је постала доступна свима и мислим да ће доступност онога што се ради у Нишу бити највећи бенефит овог конгреса“, истакао је проф.Перишић који је и отворио 1.Конгрес лапароскопске хирургије „Наиса 2022.“.

Милош Бјеловић, професор хирургије и председник Удружења ендоскопских хирурга Србије, истиче да је ендоскопска хирургија данас постала стандард лечења хируршких обољења.

Највећи број, преко 90 одсто хируршких интервенција, може да се уради лапароскопски, односно минимално-инванзивном методом. Овакав метод је постао стандард. Пацијенти се брже опорављају, мањи је бол, мањи је губитак крви, има много разлога зашто је минимално-инванзивна хирургија добра“, констатовао је проф. Бјеловић говорећи о томе због чега је лапароскопија, као метода боља и комфорнија за пацијента.

Конгрес „Наиса 2022“ трајаће два дана. Први дан је био посвећен баријатријској хирургији, док ће другог дана конгреса теме бити минимално инвазивна колоректална хирургија у Србији и принципи и дилеме лапроскопије предњег трбушног зида.

Програм конгреса

   

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш