КАДА СПАСИШ ЈЕДАН ЖИВОТ ОНДА СИ ХЕРОЈ, КАДА СПАСИШ СТОТИНЕ ОНДА СИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА

Свечаном академијом на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, заокружена је недеља активности поводом Међународног дана медицинских сестара и техничара у организацији Универзитетског клиничког центра Ниш.

Колики је значај сестринске професије у здравственом систему у читавом свету, нагласили су продеканица за наставу основних струковних студија Медицинског факултета у Нишу др Душица Стојановић и директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић, отварајући Свечану академију.

Главна сестра Универзитетског клиничког центра Ниш у обраћању својим колегиницама и колегама изразила је захвалност за професионални рад и труд у обављању свакодневних радних обавеза, поготово у време пандемије када је значај квалитетне медицинске сестре и техничара био најпримећенији.

„Свесни смо доприноса наше професије не само у здравственом систему већ у читавом друштву. Вишедневним активностима које смо ове године први пут овако заједнички организовале поводом нашег Међународног дана медицинских сестара и техничара, допринели смо да се о професији медицинске сестре и техничара не говори само 12.маја. Ми заслужујемо да се о нашем послу говори чешће и више“, истакла је вмс Соњица Радић, главна сестра УКЦ Ниш.

       
       
       
     
       

Поред традиционалних награда Удружења здравствених радника и сарадника Нишавског округа „БЕЛО СРЦЕ“ , које је и ове године припало најистакнутијим колегама у претходне две године, Универзитетски клинички центар Ниш доделио је захвалнице најбољим организационим јединицама УКЦ-а, најистакнутијим појединцима, партнерима у раду УКЦ-а, али и медицинским сестрама и техничарима који су отишли у пензију у последње две године као и колегама који су борећи се за животе пацијената у борби са ковид инфекцијом и сами страдали од ње.

На Свечаној академији представљени су и најбољи ликовни и литерарни радови школараца из Ниша, пристигли на тему „Моја мама медицинска сестра“, који је УКЦ Ниш расписао овим поводом. Најмлађи суграђани, предшколци ПУ Пчелица из Ниша, кроз свој перформанс представили су како они виде професију сестре и лекара.

Иначе, медицинске сестре и техничари УКЦ Ниш , ове године први пут су свој међународни дан обележили бројним активностима којима су широј јавности представиле своју професију изван прострија УКЦ Ниш.

У складу са датумима који су значајни за струку као што је Међународни дан бабица , Међународни дан хигијене руку и Међународни дан физичке активности, а који су у календару непосредно пре 12.маја, медицинске сестре и техничари у УКЦ Ниш су имали стручна предавања о бабичанству, значају хигијене руку како код грађана тако и код здравствених радника, дружење са децом испред зграде дечијих клиника уз подршку Позоришта лутака и представника НУРДОР-а, а физиотерапеути са Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију су школарцима у ОШ

       
       
       
       
   
       

Краљ Петар Први кроз интерактивно дружење приближили значај физичке активности у школском узрасту и правовременог откривања деформитета на које је могуће утицати.

У парку Светог Саве , у оквиру акције „Ту смо због вас“, која је изазвала велико интересовање код грађана, сестре и техничари одређених клиника УКЦ Ниш уз подршку појединих колега лекара, одговарали су на бројна питања својих суграђана у вези правилне контроле крвог притиска, шећера у крви, сатурације, контролу младежа, самопрегледа дојке, како правилно вежбати... Овом приликом је и тим запослених у Ургентном центру Ниш изазвао велику пажњу углавном млађих суграђана . Објашњавајући како реаговати у инцидентним ситуацијама и како помоћи док стручни медицински тим не дође, запослени у овој организационој јединици УКЦ Ниш непрекидно су држали пажњу суграђана који су иначе са одушевљењем реаговали на ову акцију коментаришужи да је ово први пут да се УКЦ Ниш кроз овакве акције приближава грађанима.

       
       
 
       

У обележавање овогодишњег Међународног дана медицинских сестара и техничара, учествовали су све сестре и техничари УКЦ Ниш којих у овом моменту има 1869 у Нишу и 432 у цовид болници у Крушевцу.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш