У УКЦ НИШ ИЗВЕДЕНА ПРВА ИНТРАВАСКУЛАРНА ЛИТОТРОПСИЈА

На одељењу за инвазивну кардиологију Клинике за кардиоваскуларне болести Универзитетског клиничког центра Ниш, наставља се увођење нових кардиоваскуларних технологија.

Први пут у Нишу, изведена је коронарна интраваскуларна литотрипсија (ИВЛ). Ради се о пацијенту са већ уграђеним бај пасом на левој артерији и код кога је до сада шест пута без већег успеха покушавано решавање три стенозе.Ова интервенција је успешно решила проблем који је пацијента озбиљно животно угрожавао.

„Захваљујући разумевању и подршци руководства УКЦ Ниш и директора проф.др Зорана Перишића који прати сва светска дешавања и иновације у области инвазивне кардиологије чији је и зачетник у Нишу, ми смо поносни на оно што радимо у области инвазивне кардиологије. Већ дуже примењујемо различите балоне који имају високе притиске, балоне са сечивима који режу калцијум на очекиваним местима, како не би пукао и направио руптуру крвног суда, али је предност ове методе у томе што не постоји активно дробљење каменца у лумену, које би могло изазвати опасност од ширења окруњених кречних наслага и зачепљења периферних крвних судова, односно, када су у питању срчане артерије, опасност од ширења у дисталне делове. Уколико се током претходне дијагностике на скенеру или ангиографији, уочи масиван калцијумски плак, унапред се разматрају технике којима ће се избећи нежељени ефекти,а ово је једна од најпоузданијих и најбезбеднијих техника“, каже др Ненад Божиновић начелник одељења инвазивне кардиологије УКЦ Ниш који је и извео први пут у Нишу ову методу.

Према речима др Божиновића, ради се о савладавању најтврђих калцијумских наслага у коронарним артеријама које није могуће никако другачије уклонити осим овом машином.

„Калцификације представљају велики проблем код извођења интервентних процедура због тога што онемогућавају пролаз жице и балона, као и пласирање стента, па медицинска технологија трага за што адекватнијим методама елиминације тих кречних наслага у крвном суду. Приликом ове интервенције, балон се пласира у калцификовану артерију, надува се на ниске атмосфере, а затим се путем генератора шаљу звучни таласи, које у контакту с калцијумом, у зиду крвног суда, праве микропукотине. Кад звучни таласи разбију чврсту калцијумску арматуру на зидовима крвног суда и направе микропукотине, створени су услови за извођење конвенционалне балон дилатације и адекватну експанзију стента у срчаној или периферној артерији“ објашњава др Ненад Божиновић.

Пацијенти са тешком коронарном и периферном артеријском болешћу, код којих су дијагностификована чврста калцификована сужења зидова крвних судова, а која се не могу отклонити стандардном дилатацијом, добијају овом процедуром решење за свој животно угрожавајући проблем.Према речима др Божиновића, незанемарив је број пацијената којима је ова интервенција једино решење

Најављено је да ће у УКЦ Ниш, ускоро стићи и апарат за ротаблацију тзв.дијамантска бушилица, којим попут сврдла скида каменац са зидова крвних судова.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш