ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПАУЗЕ У УКЦ ОРГАНИЗОВАН БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕД КОЖЕ

После двогодишње паузе услед епидемије COVID-19, у УКЦ Ниш данас су организовани превентивни дерматолошки прегледи у оквиру овогодишње кампање Еуромеланом.

Национални координатор Еуромеланома проф.др Даница Тиодоровић иначе руководилац Клинике за кожне и полне болести УКЦ Ниш, истиче да су овакви прегледи неопходни како би се променила статистика пораста оболелих од неке врсте карцинома коже .

„Сваке године у Србији буде по 700 новодијагностикованих меланома али оно што се сада бележи у свакодневном раду у амбулантама јесте да тај број расте и то не само у петој и шестој деценији већ и код млађих људи .То раније није био случај и зато чинимо све напоре да ову статистику променимо. Један од начина је едукација младих о штетности прегоревања на сунцу, штетности коришћења соларијума и раном откривању евентуалних промена на кожи”, истакла је проф.др Даница Тиодоровић.

Колико су овакви прегледи неопходни говори чињеница да је у прва два сата данашње акције превентивних прегледа у УКЦ Ниш , откривен један меланом код млађе особе, један базоцелуларни карцином и више атипичних младежа. Пацијенти су одмах упућени ка пластичној хирургији.

„Оно на шта ми усмеравамо нашу пажњу јесте да се не јављамо дерамотогу само када приметимо да нас промена сврби, мења боју, облик или величину, него да долазимо на превентивне прегледе једном годишње. Уколико неко на основу процене дерматолога спада у виши степен ризичне групе, ти прегледи су обавезни на шест месеци“, додаје проф.Тиодоровић.

Након две године одгалања превентивних прегледа, акција је ове године усмерена ка ризичној групи становништва на селу. Пољопривредници су често изложени високом УВ зрачењу . До сада је прегледан велики број становника у целој земљи, а током ове недеље биће обављени прегледи у Грачаници након чега следе едукација деце у спортским камповима.

У групи пољопривредника забележено је доста карцинома коже. Добра страна је та да су карциноми дијагностиковани у раној фази када је хирушка интервенција једини вид терапије, кажу дерматолози УКЦ Ниш.

Проф.др Даница Тиодоровић каже да је код карцинома коже најчешћи базоцелуларни карцином који је и најмање опасан јер врло ретко даје метастазе. Други по учесталости је целуларни карцином и меланом где дермоскопска дијагностика омогућава његово откривање у најранијој фази.

Иначе, након забране коришћења соларијума за малолетна лица, Удружење дерамтолога Србије и Удружење оболелих од меланома, ове године покреће иницијативу за потпуну забрану соларијума у Србији.

     
     

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш