ДРУГА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ОВОГ ЛЕТА У УКЦ НИШ

Од проглашења пандемије SARS COV-2 марта 2020.г., у Универзитетском клиничком центру Ниш, урађене су три сродничке трансплантације - 11.јуна 2021., 14.јуна 2022. и месец дана касније, 20.јула 2022.г.

Након годину дана на програму перитонеумске дијализе, тридесетшестогодишња пацијенткиња добила је нови бубрег чији је донатор њена мајка која је свом детету ,донирањем органа, дала нову шансу за нормалан живот.

Поступак трансплантације истовремено је рађен у две операционе сале, а учествовало је преко 30 запослених у Универзитетском клиничком центру Ниш.

Према речима лекара Клинике за нефрологију и Урологију , на којима су након трансплантације хоспитализоване пацијенткиње, и донатор и прималац органа су добро. Пацијенткиње су стабилних виталних параметара и њихово здравствено стање је задовољавајуће.

Оваква динамика у спровођену најсложеније процедуре, каква је трансплантација бубрега, показује изванредну спремност, одговорност и синхронизованост у раду мултидисциплинарног тима Универзитетског клиничког центра Ниш, који је, у најтежим условима пандемије, успео успешно да реализује најзахтевнији задатак и пошаље позитивну поруку, како пацијентима и њиховим породицама, тако и широј друштвеној заједници, о врхунском квалитету и безграничном ентузијазму свих медицинских, али и немедицинских радника УКЦ-а, који су дали свој допринос остварењу овог најхуманијег чина, какво је донирање органа.

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш, проф.др Зоран Перишић подсећа да је држава уложила озбиљна средства у програм трансплантација те је УКЦ Ниш потпуно спреман и за кадаверичне трансплантације и за сродничке каква је управо урађена.

„Опремљени смо комплетно. Недавно смо добили од Министарства здравља савремени ултразвук за нефролошко праћење, а од РФЗО смо добили и потребне медикаменте за овакве пацијенте. У овом великом тиму, тешко је некога издвојити и рећи да би се овако нешто велико урадило са другачијим приступом. Наглашавам да нам у овој ситуацији не зависи ништа од било каквих донација, али уз помоћ њих обезбеђујемо да можемо извршити бржу идентификацију пацијената и избећи упућивање генетског материјала према другим центрима у Србији“, каже проф.др Перишић.

На трансплантацију бубрега у Србији чека тренутно више од 700 пацијената, а током пандемије укупан број урађених трансплантација је због епидемиолошког ризика био веома мали, што додатно даје значај континуитету и квалитету у раду и урађеним трансплантацијама у УКЦ Ниш и у овим најтежим условима.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш