НАСТАВЉЕНА САРАДЊА УДРУЖЕЊА „НИЛКОМ“ И ОСОБЉА КЛИНИКЕ ЗА ДИГЕСТИВНУ ХИРУРГИЈУ

Лекари и медицинско особље Клинике за дигестивну хирургију, након паузе услед COVID пандемије, обновили су сусрет са пацијентима члановима удружења “Нилко”, који због колоректалног карцинома или неке друге болести дигестивног тракта користе стому.

У Стома центру УКЦ Ниш , простору који је 2013. опредељен управо за пацијенте кориснике стоме, организовано је неформално дружење пацијената и медицинског особља што је била прилика да се размене информације али и уколико је неко од пацијената имао потребу да се обави преглед и консултација са лекаром. Овакви сусрети били су редовни пре пандемије и према речима пацијената њима су јако значајни.

„Овакви разговори са лекарима свима нама много значе. Многи од нас дуго носе стому и навикли смо да живимо са њом али пацијенти који су тек од недавно у ситуацији да морају да користе ово помагало, пролазе кроз јако тежак пре свега психички моменат. Околина није најбоље информисана шта то заправо значи и како изгледа и врло често смо на неки начин „обележени“. Многима буде лакше да схвате да нису сами, да нису једини и да се са стомом може живети нормално. Наше удружење и лекари Универзитетског клиничког центра Ниш управо оваквим разговорима и сусретима нам много помажу“, каже једна од пацијенткиња која већ десет година користи ово помагало које јој је како каже спасло главу . И став опсталих чланова удружења „Нилко“ је идентичан.

Дигестивни хирург и помоћник генералног директора за хируршка питања у УКЦ Ниш проф.др Горан Станојевић каже да је све већи број пацијената са неким од проблема који изискује операцију након које је ово помагало неопходно, те да је потребно стомираним пацијентима додатно помоћи. Станојевић истиче да је наставак сарадње са удружењем „Нилко“ јако битан јер ће сарадња бити још боља.

 

„Овакав један центар и овакав вид комуникације је изузетно битан, пре свега за пацијенте. Ово је место на ком могу да размене искуства са другим пацијентима, али и да добију савет лекара и стома терапеута око неге стоме која зна врло често да буде специфична. И не само за пацијенте, комуникација је важна и за њихове породице. Врло често када се доноси одлука о интервенцији о свим детаљима упознајемо и чланове породице пацијената. Наша сарадња се пре свега заснива на комуникацији, саветима, неопходној помоћи око коришћења неке од стома, а све како би живот стомираним пацијентима био лакши и квалитетнији“, каже проф.др Горан Станојевић и додаје да 35% - 40% пацијената који се оперишу од неког колоректалног обољења постају корисници привремене или дефинитивне стоме. У УКЦ Ниш на овој клиници се на годишњем нивоу оперише око 350 пацијената.

Простор издвојен и намењен искључиво стомираним пацијентима, а све због специфичности стања и специфичног односа према њима, осим у УКЦ Србија у Београду, постоји још једино у Универзитетском клиничком центру у Нишу.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш