ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ УКЦ НИШ ОБЕЛЕЖИО 46 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРИСТУПОМ У ЛЕЧЕЊУ, ДО ЗДРАВИЈЕГ МЕНТАЛНОГ СТАЊА ПАЦИЈЕНАТА. Поводом 46 година од оснивања Центра за ментално здравље нишког Универзитетског Клиничког центра, руководство ове организационе јединице, уз свесрдну подршку Управе УКЦ Ниш, оргранизовало је стручни скуп на тему „Консултативна- лијазон психијатрија у клиничкој пракси“. Свечаном скупу, регионалног карактера, у амфитеатру нишког Медицинског факултета, присуствовао је велики број колега из области психијатрије и заштите менталног здравља.

Како би унапредили лечење пацијената, који због соматских обољења, посећују лекаре специјалисте различитих грана медицине, или се лече у некој од здравствених установа, предлог нишких лекара Центра за заштиту менталног здравља, је да се у њихово лечење укључе и психијатри и стручњаци из те области, тамо где је то потребно. 

- Наша жеља је да се ми психијатри и све колеге из те области, као што је раније била пракса, укључимо у лечење соматских пацијената и да тим интердисциплинарним приступом, покушамо да помогнемо како најтежим пацијентима, у терминалној фази, тако и свима осталима, који уз своју хроничну болест, болују често од депресије, а и других менталних обољења, објашњава др мед. сци. Владимир Ђорђевић, руководилац нишког Центра за заштиту менталног здрваља.

Стручњаци додају да, иако се често мисли да болести нису повезане, управо се дешава да једна болест прекрива другу, али и терапија лековима која се примењује.

- Постоје два приступа лечењу пацијената приликом консулттивног рада. Један је да лекар који лечи соматску болест пацијента, истог упути на преглед код психијатра, или ако је пацијент на хоспиталном лечењу, позове психијатра у консултацију. Други принцип, савременији, јесте да је психијатар стално присутан као део терапијског тима, односно да прегледа све хоспитализоване пацијенте и тада препозна одређене психичке сметње, уколико их има и коме је потребна и терапија те врсте, изјавила је доц. др Гордана Николић.

Свечаном скупу присуствовали су бројни стручњаци из области психијатрије из других здравствених установа у земљи, који већ годинама сарађују са лекарима Универзитетског клиничког центра Ниш.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш