ПОХВАЛЕ ЗА УКЦ НИШ- НАПРЕДАК У ЛЕЧЕЊУ И НАЈКРАЋЕ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

Универзитетски Клинички центар у Нишу, након урађене ревизије и најављене контроле крајем прошле године од стране ресорног Министарства и РФЗО-а, према њиховим речима, тренутно има најкраће листе чекања, када је реч о оперативним захватима, али и термина за прегледе код лекара специјалиста у највећој здравственој установи, терцијарног нивоа на југу земље. Након радног састанка одржаног у Управи УКЦ Ниш, директорка РФЗО-а проф. др Сања Радојевић Шкодрић и државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, најавили су да ће пружити апсолутну подршку даљем раду ове здравствене установе, али и да ће на нивоу читавог здравственог система, увести новине који ће допринети још бољем и доступнијем здравственом сагледавању грађана Србије.

 

„Посебну пажњу смо обратили на листу чекања које постоје у свим, и најразвијенијим земљама, али морам да похвалим Универзитетски клинички центар Ниш који има најкраће листе чекања у Србији и то на свим клиникама. Чак и на ортопедији која је највећи проблем у целој Србији, најбоља ситуација је у УКЦ Ниш“,истакла је др Сања Радојевић Шкодрић.

О евентуалном допунском раду како би се брже скратиле листе чекања, проф.др Радојевић Шкодрић каже да се завршавa модел допунског рада, у коме би био укључен читав тим.

„Допунски рад подразумева да тај тим буде плаћен, од спремачице до лекара. Али, да би се некоме одобрио допунски рад неопходно је да изврши свој норматив за основну плату, и тако је у свим земљама света. Дакле, допунски рад се одобрава уколико сте претходно извршили норматив за основну плату, без обзира да ли ће тај допунски рад бити плаћен од стране државе или ћете волонтирати“, рекла је др Сања Радојевић Шкодрић.

Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек додао је да је било случајева да хирург који одради две операција за месец дана прими исту плату као хирург који је одрадио 30 или 50 операција, што је недопустиво.

Директорка РФЗО напоменула је да је са директорм Универзитеског клиничког центра договорено да осигураници у сваком моменту имају све неопходне лекове и материјал неопходан за лечење јер је како је рекла недопустиво да као пре десетак година пацијент чека лек већ да лек и уградни материјал морају да чекају пацијента у установи у којој се лечи.

Секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек поновио је да ће Министарство здравља наставити континуирано улагање у здравствени систем Србије, што јасно говори о решености државе да унапреди здравствени систем. Подсетио је на здравствену реформу коју је покренула министарка здравља проф.др Даница Грујичић, а која подразумева растерећење установа терцијарног нивоа здравствене заштите.

„Ускоро ће Министарство изаћ са пар модела како замишљамо реорганизацију здравствене заштите. Идеја нам је да примарне установе преузму додатне специјалистичке прегледе и део дијагностике и да 60 % пацијената своје здравствене проблеме решавају у примарној здравственој заштити ,а да се секундарне и терцијарне установе баве решавањем најозбиљнијих медицинских подухвата, а не као сада да буду оптерећени оним што се није решавало на нивоу домова здравља“, истакао је др Ђерлек.

Директор Универзитеског клиничког центра проф.др Зоран Перишић истакао је да су сви на истој мисији, да здравство Србије учине бољим и да грађанима омогуће да добију врхунско лечење у својој држави.

„Велика подршка коју добијамо од Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање резултирала је тиме да од како сам на челу ове установе, несташица готово па да није ни било, да смо добили много нове опреме и да имамо планове које врло успешно реализујемо у погледу квалитета и броја процедура које радимо. За то су свакко потребна средства, а буџет УКЦ је у последње две године увећан са 9 на готово 14,5 милиона динара што показује колико држава брине о здравству“ , рекао је проф.др Зоран Перишић.

Директор Универзитеског клиничког центра Ниш подсетио је јавност да следеће недеље почиње реконструкција Клинике за инфективне болести , одобреним средствима Министарства здравља , врло брзо и реконструкција Клинике за кардиологију, а наставља се и борба за средства која су неопходна за реконструкцију ГАК-а.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић и државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек, у нишком Официрском дому, одржали су данас и састанак са директорима здравствених установа са југоистока Србије, на коме су разговарали о приоритетима здравственог система за 2023. годину, са посебним акцентом на јачање примарне здравствене заштите и скраћење листа чекања.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш