ПЕДИЈАТРИ РЕГИОНА И ОВЕ ЈЕСЕНИ У НИШУ

Клиника за педијатрију УКЦ Ниш и Удржење педијатара Србије традиционално, по 51. пут заредом у Нишу, окупили су педијатре из Србије и региона који ће до 16. септембра 2023.године, кроз многобројна предавања разменити своја искуства и најновија сазнања о лечењу наших најмлађих пацијената, са акцентом на ретке болести код деце.

Интонирањем химне Србије,  уз сећање на зачетке педијатријске службе у Нишу, а самим тим и почетке стручног скупа који се дуже од 60 година одржава у Нишу “Педијатријски дани”, уз присуство бројних имена српске педијатрије али и колега из региона, у згради Бановине Универзитета у Нишу, почео је тродневни скуп педијатара “51. Педијатријски дани Србије”.

У свом обраћању колегама, проф. др Георгиос Константинидис ,председник Удружења педијатара Србије, нагласио је колики је значај овог скупа за педијатрију.

“Овде смо увек конструктивно радили и долазили до закључака који су значајни за педијатрију. Лепо смо се и дружили и оно што данас једино недостаје јесте проф. др Саша Живић који више није са нама. Ови сусрети наше специјалности остају у Нишу, јер су у протеклим годинама доказали да Нишу и припадају”, рекао је председник удружења педијатара Србије проф.др Георгиос Константинидис.

Први Педијатријски дани одржани су давне 1961.године, и упркос променама генерација и понекад тешким историјским приликама и околностима, Педијатријски дани су постали традиционална манифестација и бренд града Ниша који је окупљао педијатре из целе Југославије. Председница организационог одбора овогодишње манифестације и руководилац Клинике за педијатрију УКЦ Ниш проф. др Јелена Војиновић, представила је присутним колегама историјат овог стручног скупа.

“Ово је традиција која заслужује поштовање, традиција  која је постала саставни део идентитета овог града и педијатара. Ово је 51 пут да прве јесење септембарске дане Ниш посвећује унапређењу здравља и лечења деце. У те дане Ниш отвара своје срце и руке лекарима, педијатрима из целе Србије и окружења, који  кроз многобројна предавања размењују своја искуства и најновија сазнања о дијагностици и лечењу наших најмлађих и најмилијих – наше деце. Велика ми је част што сам део тима који организује ову манифестацију”, истакла је проф. Војиновић.

У име Универзитетског клиничког центра и Медицинског факултета у Нишу, и директор УКЦ Ниш проф. др Зоран Перишић, пожелео је добродошлицу свим учесницима Педијатријских дана Србије.

“Педијатар не може бити сваки лекар. Иако је једна од мојих жеља на почетку каријере била педијатрија, одустао сам када сам први пут видео болесно дете коме треба указати помоћ. Много је снаге и посебности потребно да неко буде добар педијатар. Као директор УКЦ Ниш поносан сам на педијатре наше куће и увек ћу имати посебно разумевање за вашу специјалност”, истакао је проф. др Перишић.

Стручни садржај овогодишњих Педијатријских дана представила је проф. др Емилија Голубовић – председник Научног одбора.

“Кроз многобројна предавања у наредним данима разменићемо своја искуства и најновија сазнања о лечењу наших најмлађих пацијената, са акцентом на ретке болести, неонатологију, ендокринологију и ургентна стања код педијатријске популације. Посебна пажња ове године биће посвећена проблемима у дијагностици и лечењу ретких болести. Ретке болести су изузетно хетерогена група обољења чија је заједничка особина да појединачно погађају мали број оболелих, али заједно чине групу од око 7.000 различитих болести. У 50–75%  су погодјена деца”, рекла је проф. др Емилија Голубовић, која је у свом емотивном говору подсетила своје колеге да је ово последња година у којој она учествује у организацији сусрета с обзиром на крај њене радне каријере.

Присетивши се једног од водећих педијатара Ниша проф.др Саше Живића, који је преминуо у протеклих годину дана, професорка Голубовић је својим колегама како професионално тако и искуствено саветовала да буду свесни пролазности времена и да стварају лепе и племените тренутке кроз свој живот и каријеру јер су успомене на те тренутке оно што после свега остаје. 

Скуп је поздравио и проректор Универзитета у Нишу проф.др Јован Степановић, представник Епархије Нишке отац Миодраг Павловић као и чланови дечијег хора Чаробна нота.

 

Педијатријски дани Србије трајаће до 16.септембра.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш