ПОЧЕО 4. NICTO МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ИНТЕРВЕНТНИХ KАРДИОЛОГА

Нишки интервентни кардиолози су још једном окупили најпознатија домаћа али и инострана имена из ове гране кардиологије у оквиру свог симпозијума NICTO 4. Kоји је данас почео на Медицинском факултету Универзитета у Нишу.

У наредна два дана биће изведено 8-10 најкомплекснијих случајева из интервентне кардиологије. Део тих процедура су хроинично запушени крвни судови ,а други део процедура су главна стабла односно рачве коронарних артерија и калцификоване лезије које ће бити решаване неким од уређаја које је УKЦ Ниш добио у последњих годину дана, те ће ово бити и својеврсна презентација опреме.

“Ове интервенције нисмо могли да радимо до прошле године због тога што нисмо имали ни апарате ни материјал неопходан за њихово извођење односно за борбу са калцификованим плаковима који нам онемогућавају оптимално постављање стентова. Захваљујући разумевању генералног директора УKЦ Ниш који је и сам интервентни кардиолог проф.др Зоран Перишић, ми сада када је кардиоваскуларна патологија у питању можемо да станемо раме уз раме са свим већим центрима у земљи који раде исти посао.Пацијенти који имају поменуте проблеме више се не шаљу за Београд што је велика ствар у њиховом лечењу”, истакао је руководилац одељења Интервентне кардиологије др Ненад Божиновић.

Kроз Kлинику за кардиологију годишње прође више десетина хиљада пацијената од тога њих око 600 са акутним инфарктом миокарда буде одмах збринуто у ангио сали и на тај начин се за њих учини нешто велико јер штета на срцу буде минимална и они се врло брзо враћају свом свакодневном животу. Одложних процедура годишње буде око 2000 И то је према речима проф.др Зорана Перишића оно што је главна функција УKЦ Ниш који је образовна установа са непроцењивом едукативном функцијом.

“Овај симпозијум је важан јер је начин да пренесемо и разменимо своја искуства .Важна ствар је да све оно што ће се у оквиру симпозијума видети И чути већ од наредне недеље ће се применити и у свакодневном раду “, каже проф.др Перишић И додаје да је интервентна кардиологија једна од најдинамичнијих области у савременој медицини која се најбрже развија. Оно што је истакао је да је др Ненад Божиновић, иначе његов ученик, остварио сан сваког учитеља а то је да буде бољи од њега.

У организацији оваквих скупова, УKЦ Ниш остварује своју образовну функцију а то је едукација млађих колега што је нешто што УKЦ Ниш мора да ради.

Један од гостију је i интервентни кардиолог из Хрватске др Михаило Kовачић који казе да је крајњи циљ овог симпозијума бенефит за пацијенте.

“Kроз размену наших искустава И знања профитирају наши пацијенти тј.пацијенти у региону где се последњих година ради идентично као И било где у свету. Заједнички радимо на развоју високоспецијализиране кардиологије”, каже др Kовачић.

Поред стручних предавања директора УKЦ Ниш проф.др Зорана Перишића, проф.др Синише Стојковића, турског колеге i колега из осталих установа у Србији, своја излагања су имали i скоро сви интервентни кардиолози Kлинике за кардиологију УKЦ Ниш.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш