НОВА ДОНАЦИЈА И НОВЕ ИНОВАТИВНЕ МЕТОДЕ ЛЕЧЕЊА НА КЛИНИЦИ ЗА ЕНДОКРИНУ ХИРУРГИЈУ НИШКОГ УКЦ- ПОХВАЛЕ СТИГЛЕ И ОД РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА

Осавремењавање метода лечења рака дојке, али и читавог система жлезда, као и занова апаратуре која се користи управо у те сврхе, у нишком Универзитетском клиничком центру се наставља. Уз најсавременију столицу за извођење СВАБ биопсија, која је Клиници за ендокрину хирургију и хирургију дојке нишког Универзитетског клиничког центра недавно донирана, од данас су, свим пацијентима који гравитирају ка овој здравственој установи због поменуте патологије, на располагању и апарати за сентинел биопсију и неуромониторинг.

 

   

Важност ове најсавременије опреме, труд и залагање руководства УКЦ Ниш и ове Клинике, али и свих запослених, за драстичан напредак у лечењу пацијената са овом здравственом патологијом, похвалио је и државни секретар у Министарству здравља, др Мирсад Ђерлек, који је након свечане академије поводом 63 године постојања нишког Медицинског факултета, искористио прилику да обиђе и Универзитетски клинички центар Ниш.

За преко два и по милиона становника југа и југоистока Србије, који гравитирају ка нишком Универзитетском клиничком центру, као највећој здравственој установи терцијарног типа јужно од престонице, поново стижу лепе вести и то опет, са релативно „младе“ Клинике за ендокрину хирургију, којом сада, према речима челних људи из Министарства здравља, заиста одлично и за ентузијазмом воде млади, перспективни људи, пуни жеље за учењем, напредовањем и доказивањем.

Од стереотаксичне вакумасистиране биопсије – СВАБ, која се однедавно изводи и нишком УКЦ-у, након набавке најсавременије столице за те намене, захваљујући којој пацијенткиње више не морају да ове дијагностичке прегледе обављају и Београду, руководство ове организационе јединице, уз свесрдну подршку Управе УКЦ Ниш, отишло је и корак даље, те је од данас, „богатије“ за још два веома, медицински вредна апарата.

- Апарат за сентинел биопсију нам служи за детектовање тог првог лимфног нодуса- стражара, који бива захваћен метастазама карцинома дојке, који је један од најчешћих обољења у људској популацији, појашњава др Миодраг Ђорђевић, руководилац Клинике за ендокрину хирургију УКЦ Ниш и додаје да ће им апарат за неуромониторинг који сада имају, бити од изузетног значаја, јер служи за детекцију и континуирани мониторинг дела органа, који је могуће повредити приликом операције штитне жлезде, а чиме се овакав исход превенира.

Др Ђорђевић истиче и да ће се СВАБ биопсије, које се обављају мамографским навођењем, обављати у Центру за радиологију ове здравствене установе и захваљује се како Управи УКЦ, тако и Министарству здравља за континуирану подршку и подсећа на важност превенције, када је реч о ма којој болести.

Понос на ангажовање младих колега у раду на промоцији Универзитетског клиничког центра Ниш, као и њихово настојање да буду раме уз раме са најбољим установама и клиникама у земљи и региону, није крио ни први човек нишког УКЦ-а, који је најавио даље увођење нових метода у свим областима медицине.

- Ово је кућа у коју је држава уложила стотине милиона у последњих неколико година и ми морамо то да враћамо кроз здравље нације, јер наша мисија и јесте да помажемо што већем броју људи и зато свакако радимо константно на увођењу нових метода, јер ми морамо да радимо озбиљне ствари, прегледе и операције какве раде само поједине установе у земљи и окружењу, каже проф. др Зоран Перишић, директор нишког Универзитетског клиничког центра. – Напомињем и да константно радимо скрининге, подржавамо акцију државе, тако да смо прошлог викенда радили тумор маркере простате, идућег викенда ћемо радити хормоне штитасте жлезде и наставићемо то континуирано, али подсећам још једном, наше је да дијагностикујемо, да лечимо и да учимо, додао је проф. др Перишић.

Државни секретар у Министарству здравља, др Мирсад Ђерлек, овом приликом, изразио је велико задовољство што је присуствовао обележавању годишњице Медицинског факултета нишког Универзитета и подсетио, да је држава у последњих десет година уложила огромна средства у развој здравства Републике Србије и то према неким грубим проценама, преко милијарду евра на капиталне инфраструктурне објекте, набавку најсаврменије опреме и то у свим деловима наше земље.

- Ми као држава, Министарство, а захваљујући председнику Републике, желимо да пружимо у свим регионалним центрима прегршт нових услуга и самим тим побољшамо укупно јавно здравље у Србији, изјавио је др Ђерлек. Оно што ме посебно фасцинирало, јесу резултати које је постигао Медицински факултет у Нишу, што смо изградили нову зграду Клиничког центра, али наставићемо и даље да улажемо у кадар и нове људе. - Ја сам заиста задовољан сарадњом Министарства здравља и УКЦ Ниш и ми ћемо наставити подршку овим дивним људима, а оно што ме посебно радује, што овде имамо младог човека, доктора и доцента, који је успео, да својим ауторитетом и добром вољом својих пријатеља, набави донације које нису тако мале, а које ће изузетно утицати на квалитет пружања здравствене заштите и који је упркос многим усавршавањима у иностранству, решио да ради у својој земљи, додао је државни секретар.

У нишком Универзитетском клиничком центру, али и на Клиници за ендокрину хирургију и хирургију дојке, најављују даља улагања у развој установе и модернизацију лечења свих пацијената.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш