63 ГОДИНЕ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

Сумирајући резултате постигнуте у претходној години али и све оно што је обележило претходне 63 године, у свечаном амфитеатру Медицинског факултета Универзитета у Нишу, обележена је годишњица ове високообразовне установе у нашем граду.

 

 

   

Поред наставника,сарадника и студената, свечаном обележавању годишњице Медицинског факултета у Нишу, присуствовали су и представници Министарства здравља Републике Србије у чије име је окупљене поздравио државни секретар др Мирсад Ђерлек и испред Министарства просвете Републике Србије државни секретар Небојша Ранђеловић као и проректор Универзитета у Нишу Јован Степановић.

„Част је бити на челу једне овакве установе чији студенти и предавачи осим што постижу успехе на свим пољима свог деловања, то чине тако да су ти успеси виши у односу на претходну годину. Наше богатство је и чињеница да осим код домаћих студената нишки Медицински факултет је први избор и бројним студентима из иностранства што говори да је наш квалитет препознат у целом свету“, рекла је у свом обраћању Декан Медицинског факултета, проф. др Добрила Станковић Ђорђевић. Она је споменула и бројне пројекте у којима учествују предавачи и студенти Медицинског факултета.

Највећи успех ове године је према речима проф.др Добриле Станковић Ђорђевић, почетак рада новоформиране лабораторије за медицинску генетику након потписивања уговора са РФЗО. Према њеним речима то је историјски дан за Медицински факултет који осим образовне и научно истраживачке почиње и здравствену делатност први пут од свог оснивања.

Деканица Медицинског факултета у Нишу је истакла да ће приоритет управе факултета у овој школској години бити почетак спровођења специјализација на енглеском језику за стране држављане јер постоји огромно интересовање, а што се тиче инфраструктурних улагања уређење простора око зграде факултета и реновирање два амфитеатра у УКЦ Ниш, амфитеатра у Центру за патологију и амфитеатра на Клиници за кардиологију.

Државни секретар у Министарству здравља Републике Србије др Мирсад Ђерлек нагласио је да је промењено на боље много тога на Медицинском факултету Универзитета у Нишу и да је то за сваку похвалу јер је ова установа сада рангирана много више на свим међународним листама.

„Министарство здравља је имало увек добру сарадњу са Медицинским факултетом у Нишу и ми смо то показали кроз бројне пројекте. Оно где је овај факултет много урадио јесте надградња на пољу научно истраживачког рада . Лично сам презадовољан импресивним резултатима које је факултет направио у последнјих пет година по питању школовања што је изузетно битно за наш здравствени систем. Држава је урадила много за здравствени систем кроз никада већа улагања, али тај систем не може да функционише без доброг кадра, а ви стварате тај добар кадар и хвала вам“, рекао је др Мирсад Ђерлек.

И представници Универзитета и Министарства образовања Републике Србије, похвалили су рад Медицинског факултета подсећајући на то да је управо овај факултет био нуклеус стварања Универзитета у Нишу који је формиран тек пет година након оснивања Медицинског факултета.

Продекан за наставу ове образовне установе и директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић истакао је да је најважније да је за ових дуже од пола века Медицински факултет стварао људе који лече, оне који мењају судбине и спашавају животе без обзира да ли је у питању тек рођено дете или старија особа.

„Сваки спашени живот је један спашени свет. Никада не смемо дозволити да се минимизира ово што радимо јер је ово нешто величанствено. Цивилизацијско достигнуће је оно што је савремена медицина поготово са свим новитетима, омогућила да се свима на исти начин пружи здравствена помоћ. Више није важно ко вам долази на преглед и коме помажете и то је цивилизацијско достигнуће. Студенти овог факултета не лече само наше држављане. Они лече пола Европе и људе преко океана. Наши студенти, који су излазећи са овог факултета свих ових година, кроз специјализације и уже специјализације стекли су знање које је допринело да име српске медицине постане познато и цењено у свету. То је успех нас, успех генерација које су прошле и то ће бити успех генерација које долазе . У медицини траг остаје и једног дана када нас више не буде, остаће траг наших дела, нашег знања и нашег рада. И даље ће неко спашавати животе верујући и учећи оно што сте ви некада написали.“, истакао је у свом обраћању проф.др Зоран Перишић.

Сарадња Медицинског факултета и УКЦ Ниш је према речима проф.Перишића доведена на један јако висок ниво.

„Моја порука свим студентима и садашњим и будућим је- медицинска елита на овом факултету је ту да вам да крила, а ви требате да нам покажете како се лети“, закључио је проф. Перишић.

Поводом обележавања дана Медицинског факултета, уручена су признања студентима са највишим постигнутим резултатима у претходној години.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш