ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА ДОНИРАЛА НОВИ МОБИЛНИ МАМОГРАФ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ НИШ

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина уручили су Универзитетском клиничком центру Ниш веома значајну донацију-нови мобилни мамограф. Испорука донације, обављена је испред Белог Двора у Београду.

 

Укупна вредност донације је већа од 22.400.000 динара, а набавка медицинске опреме обезбеђена је великодушношћу господина Ричарда Јанкова, извршног директора, и његове непрофитне организације „Upward Bound Youth“ из Охаја, који су препознали велики значај жеље Фондације Принцезе Катарине да подрже здравствени систем Србије.

Министарка здравља проф.др Даница Грујичић подсетила је да помоћ Фондације није усмерена само ка здравству, него свим угроженим категоријама становништва, истичући притом да је значај Фондације Карађорђевића огромна.

“Овај мамограф веома значајан он је већ раније постојао у Нишу, али је сада реч о најновијој технологији са најмањим зрачењем. Велики је значај раног откривања карцинома дојке и позивам колеге да стимулишу жене да што чешће долазе на мамографију да би нам скрининзи успели, јер рано откривен карцином дојке је апсолутно излечива болест”, рекла је министарка здравља проф.др Даница Грујичић.

Министарка Грујичић је овом приликом уручила посебну захвалницу Њ.К.В. Принцези Катарини и њеној Фондацији, за дугогодишњу предану сарадњу и несебичну помоћ здравству Србије.

„Ваша Фондација је пример одговорног односа Краљевске породице према грађанима Србије и пример делатне љубави, уважавања њихових потреба и пружања помоћи онима која је најпотребнија“ наведено је у захвалници коју је министарка уручила .

Директор Клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић исказао је задовољство због донације мамографа установи коју води ,наводећи да поклон представља континуитет онога што породица Карађорђевић чини за здравље нације и жена у Србији.

"Вредност ове донације треба мерити бројем спасених живота и то је оно што је за мене најважније. Надам се да ће ова донација да буде врло брзо реализована. Ово је мобилни мамограф и отићи ћемо у многе мале средине као што смо до сада ишли. Апелујем на жене Србије да ураде превентивне прегледе јер се рак дојке може лечити, а треба га препознати на време", рекао је он.

Фондација Принцезе Катарине донирала је УКЦ Ниш, у јуну 2009. године први мобилни дигитални мамограф на Балкану, захваљујући Фондацији Ставрос Ниархос. Од тада до маја 2022. године прегледано је више од 160.000 жена и многи животи су спасени захваљујући раном откривању. Као резултат 13 година скоро свакодневне употребе ове јединице за дигиталну мамографију, апарат није више могао да обавља своју финкцију, упркос напорима Фондације да га поправи. Сада ће нови уређај који је успешно постављен у мамографску радну станицу у камиону, које је раније донирала Фондација Ставрос Ниархос, наставити да стиже и до најудаљенијих села како би жене могле да ураде превентивне прегледе.

„Веома сам се забринула када сам чула да мобилни мамограф, који смо донирали 2009. године, више не може да ради. Зато сам сада пресрећна и одушевљена јер испоручујемо нову јединицу ове врсте Клиничком центру Ниш. Добро знам колико је овај уређај важан, те да сваким даном свог рада доноси много доброг свима. Његов допринос очувању здравља жена Србије је изузетан, али он нам доноси и нешто више, доноси осећај мира и спокоја, као и спасења и наде. И то не важи само за прегледане жене, већ укључује и њихове породице, пријатеље, и све вољене, блиске особе” , изјавила је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Заједно са Краљевским паром Србије ,министарком и директором Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зораном Перишићем, уручењу су присуствовали и градоначелница Ниша , проф. др Драган Стојанов руководилац Центра за радиологију УКЦ Ниш са својим тимом стручњака који раде на покретном мамографу, проф. др Верица Јовановић директорка Института за јавно здравље „Батут“, др Мирјана Узуновић-Мако директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, г-дин Момчило Мирић, чланови Краљевског медицинског одбора и председница удружења жена које су преживеле рак дојке „Жене за жене“.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш