ОРГАНИЗОВАНА СКРИНИНГ МАМОГРАФИЈА У СВИМ ГРАДСКИМ ОПШТИНАМA

У оквиру организованог обиласка свих општина у Нишу, а поводом месеца превенције промена на дојкама, у ГО Пантелеј инсталиран је мобилни дигитални мамограф који је Универзитески клинички центар Ниш крајем прошлог месеца добио као донацију фондације Принцезе Катарине Карађорђевић. Мобилни дигитални мамограф биће минимум седам дана на располагању свим заинтересованим женама са територије ове општине.

Прва група жена које су обавиле превентивни преглед дојке на мамографу који је постављен у ГО Пантелеј су чланице удружења жена “Будите уз нас”.Оне су упутиле апел женама за рано, мамографско откривање промена, као предуслов излечења.

„Договорили смо се да ову нашу акцију кренемо из ГО Пантелеј где ћемо бити најмање седам дана. Према броју заинтересованих жена, зависиће хоћемо ли можда продужити трајање акције. Временски нећемо ограничавати дужину боравка мамографа ни у једној општини јер нам је циљ да све заинтересоване жене дођу и обаве скрининг преглед „ рекао је директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић.

“С обзиром да је у питању мобилни мамограф, ми желимо да све аспекте врхунске медицине учинимо што ближим онима којима је она потребна. У овом тренутку мамографија је добра скрининг метода за одређивање евентуалних промена у оним групама жена и мушкараца којима је потребна оваква дијагностика. Не заборавите да ни мушкарци нису поштеђени те болести. Не треба вам упут, само воља. Све жене од 50 година могу да дођу на овај преглед само са здравственом књижицом. Важно је да откријемо болест на време и онда су шансе за излечење скоро 100% ”, истакао је проф.др Перишић.

Председница ГО Пантелеј Наташа Станковић истакла је да је општина у овој години препознала значај скрининг прегледа за жене на њиховој територији .

“Мамограф је први пут сада на територији наше општине и потрудићемо се да анимирамо што већи број жена како са територије града тако и са сеоског подручја, да искористе ову могућност прегледа без заказивања термина. Женама које ће доћи из сеоских средина, општина ће обезбедити и превоз”, каже Наташа Станковић.

У Србији од рака дојке годишње оболи близу 5.000 жена, а умре 1.700. Да је рак излечив знају и чланице Удружења жена оболелих од карцинома “Будите уз нас” које упућују апел женама за рано, мамографско откривање промена, као пресудни услов излечења.

Покретни мамограф Универзитетског клиничког центра Ниш, након општине Пантелеј, обићиће и остале градске општине, након чега ће по распореду који одређује Министарство здравља и Институт за јавно здравље “Милан Јованович Батут”, наставити обилазак целе Србије.

Према постојећој евиденцији од 2009.године када је први мобилни мамограф стигао у УКЦ Ниш као донација пордице Карађорђевић до прошле године, на њему је обављено 160 000 анализа и откривено 1600 позитивних налаза.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш