РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ НИШКЕ КАРДИОЛОШКЕ КЛИНИКЕ СЕ НАСТАВЉА- НАКОН ПРИЈЕМНОГ ДЕЛА У ПРИЗЕМЉУ, ПОТПУНО РЕНОВИРАН И ТРЕЋИ СПРАТ СТАЦИОНАРА И СПРЕМАН ЗА ПРИЈЕМ ПАЦИЈЕНАТА

Као што је раније и најављено од стране чланова Управе нишког Универзитетског клиничког центра, на чијем је челу директор, проф. др Зоран Перишић, планови улагања у инфраструктуру објеката, њихову реконструкцију, реновирање и изградњу, одвијају се по унапред утврђеном распореду и како је речено, најбрже могуће.

Након што је завршена комплетна реконструкција зграде Клинике за инфективне болести, радови на реновирању некада „зграде интерних клиника“, сада зграде Клинике за кардиологију УКЦ Ниш, која је саграђена пре више од једног века, текли су упоредо, тако да је након завршеног реновирања пријемног дела у приземљу зграде, сада комплетно, по најмодернијим стандардима, „зановљен“ и трећи спрат стационара, једне од најфреквентнијих организационих јединица у нишком УКЦ, када је реч о броју прегледа и пацијената. Како је већ све спремно, већ данас, овде ће бити смештени први кардиолошки пацијенти.

 

 

     

Према речима руководиоца ове ОЈ, проф. др Томислава Костића, ово је огроман напредак за нишку кардиологију, ка којој гравитира огроман број пацијената са читавог југа Србије. Сем што су и раније, према његовим речима били комплетно опремљени за прихват пацијената и најкомпликованије захвате, ово просторно реновирање и проширење капацитета, значиће много, како за пацијенте, тако и за запослене.

- Захваљујући залагању државе и свесрдној подршци Управе нишког Универзитетског клиничког центра, у поледњих пар година, почеле су да се раде методе које се раде у свим великим светским центрима и на неки начин, овиме полако заокружујемо причу, истиче проф. др Костић. – Прошле године се кренуло са имплантацијом најмодернијих пејсмејкера, где смо постали велики регионални центар, електрофизиолошке процедуре се раде у последње две године у обиму у којима се раде у свим великим центрима, а у плану је и набавка нових ултразвучних апарата, који ће омогућити све оне дијагностичке процедуре које данас модерна кардиологија носи.

Постељни капацитети саме Клинике за кардиологију УКЦ Ниш броје укупно 75 кревета, заједно за амбулантним, односно инвазивним делом дијагностике у коме је смештено 12 болесничких кревета, а како наводе у овој Клиници, они су готово свакодневно, попуњени чак 95 одсто.

И први човек Универзитетског клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, није крио задовољство због оваквог, убрзаног реновирања зграде Клинике у којој и сам ради годинама, али и уопште, свих улагања и инвестиција у Установу којом руководи

 

 

 

 

- Ово је велики дан за нишку кардиологију и УКЦ Ниш, зато што смо завршили нешто што смо започели пре годину дана и важан је зато што ће пацијенти добити бољи и комфорнији простор, а у плановима које имамо, улагање ће бити настављено, изјавио је проф. др Перишић. – У међуврмену, завршен је тендер за први и други спрат зграде, тако да очекујем да радови убрзо почну и буду готови већ до јесени, након чега ћемо организовати пребацивање треће ангио сале из нове зграде УКЦ у ову, тако да ће онда читава кардиологија, која јесте јединствена на свој начин, бити у једном простору, а податак који потрђује важност овога, јесте тај да је само током прошле године, уграђено девет стотина пејсмејкера, стотинак мање него у УКЦ Србије, што показује да је нишки УКЦ по том питању, веома важан за све који се налазе јужно од Града на Нишави, али и у свим осталим Окрузима, одакле пацијенти долазе.

Тренутно, како објашњава, Клиника за кардиологија тренутно располаже са 56 постеља, што ће управо овим реновирањем, проширити капацитете који су и предвиђени, а самим тим и омогућити и већи број интервенција и збрињавања већег броја пацијената. Највио је и увођење нових метода, попут телеметријског мониторинга пејсмејкера, али других, попут оних у најмодернијим установама у Европи и свету.

Перишић је појаснио да је велики део посла урађен из сопствених средстава Установе, али се захвалио и Министарству здравља и РФЗО, као и многим пријатељима куће, успешним привредницима, који су помогли.

Директор УКЦ Ниш, изјавио је да су многи радови завршени, да су неки у току и да се планира и даља занова апаратуре, за све остале организационе јединице, као и изградња нове зграде ГАК и дечијих клиника, али и у даљој будућности, зграде Клинике за онкологију и поликлиничког дела

 

 

     

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш