НОВА ПРОЦЕДУРА У УКЦ НИШ - НИШКИ УРОЛОЗИ СА КОЛЕГАМА ИЗ БЕОГРАДА ОПЕРИСАЛИ ПАЦИЈЕНТЕ НАЈМОДЕРНИЈИМ ЛАСЕРОМ ЗА РАЗБИЈАЊЕ КАМЕНА У БУБРЕГУ

Након вишегодишње паузе у обављању интервенција ласерског разбијања камена у бубрегу и уретеру, у нишком Универзитетском клиничком центру, данас су специјалисти урологије ове здравствене установе, заједно са колегама из ВМА у Београду, поново почели да изводе ове, минимално инвазивне процедуре и то уз помоћ најмодернијег медицинског ласера, који тренутно постоји на тржишту.

 

     

Захваљујући подршци Управе УКЦ Ниш и ресорног министарства, залагању руководства нишке уролошке Клинике, али и доброј сарадњи са београдским колегама, у операционим салама Универзитетског клиничког центра Ниш, изведена је флексибилна ласерска уретерореноскопија- „ФУРС“, односно операција разбијања камена у бубрегу и уретеру и то најсавременијим ласером. Према унапред утврђеном плану, прилику да реше овакав, према речима стручњака, често веома болан здравствени проблем, данас су имала четири пацијента, која су оперисана током преподнева, а интервенције је обавио тим лекара са Клинике за урологију УКЦ Ниш, проф. др Драгослав Башић и асс. др Александар Скакић, уз асистенцију колега Клинике за урологију ВМА у Београду, прим. др Мирка Јовановића и др Дејана Симића.

И сами лекари задовољни су исходима оперативних захвата и брзином и начином извођења истих.

Уз велике напоре дошли смо до ове савремене технологије која је у данашње време стандард у свим већим клиникама у свету које се баве овом врстом урологије. За пацијенте је добит огромна , ефикасност у деструкцији камена је висока, повратна калкулоза је веома ретка , компликације су минималне и у једној процедури ми решавамо више проблема. С обзиром на велики број пацијената са овом проблематиком, користићемо и досадашње методе које су компатибилне са ласером који смо добили. Овим поступком смо заокружили дијагностичко терапијски круг код пацијената оболелих од калкулозе“, рекао је проф. др Драгослав Башић руководилац Клинике за урологију УКЦ Ниш.

На овој клиници у Нишу нема листе чекања код пацијената са калкулозом на ВМА је ситуација другачија с обзиром на велики број пацијената који су долазили из целе Србије.

Уринарна калкулоза у Србији је изузетно заступљена , висок је проценат и велика учесталост код опште популације. Камен се најчешће добија због начина исхране, метаболичких процеса и слабог уноса течности. Листа чекања на ВМА за пацијенте који пате од уринарне калкулозе је месецима , за неке интервенције и дуже од годину дана јер постоје и друге дијагнозе које је неопходно решавати на клиници. Из овог разлога је јако значајно да се ласерска литотрипсија сада ради и у Нишу где постоји велики број пацијената са проблемом уринарне калкулозе. Само из овог дела Србије на ВМА је од укупно 600-700 операција колико се уради на годишњем нивоу, бар трећина пацијената била из овог дела Србије. Ово сада драстично мења слику на нивоу целе Србије“, рекао је прим. др Мирко Јовановић.

У руководству нишког Универзитетског клиничког центра, истакли су да је ово само један од планова, када је реч о увођењу нових, модерних медицинских процедура за све пацијенте који гравитирају ка УКЦ Ниш, али и занови апаратуре и опреме, како на Клиници за урологију, тако и у свим осталим организационим јединицама, највеће здравствене установе терцијарног типа јужно од престонице. Први човек установе, проф. др Зоран Перишић, истакао

је да ће се сви заједно трудити, да УКЦ Ниш и убудуће, као и до сада, буде раме уз раме, са свим светски познатим болницама, када је реч о пружању здравствених услуга.

„Желимо да урологија којој припада велики део патологије УКЦ Ниш, добије место које је у деценијама иза нас незаслужено изгубила. Неке друге болести и друге клинике су биле у фокусу и урологију смо мало запоставили и ево од данас исправљамо ту грешку. Надам се да ће урологија опет бити уписана златним словима на мапи УКЦ и онога што се ради и што је могуће урадити. С поносом истичем да после дужег времена УКЦ Ниш има сопствена средства која улаже у набавку опреме, сређивање простора и ево ми то и чинимо. Наравно, све време имамо оне капиталне инвестиције које иду преко Министарства здравља“ , истакао је проф.др Зоран Перишић.

Оно што је импресивно, јесте то што су пацијенти, иако оперисани управо, свесни, комуникативни и задовољни, јер су на најбезболнији начин по њих, решили свој проблем.

„Имао сам јаке болове око годину дана. Сада, иако је интервенција била пре пар сати,не осећам никакву бол .Нисам очекивао да све иде овако глатко“, рекао је први пацијент који је данас подвргнут новој методи на нишкој урологији.

Према наводима надлежних, ласерска процедура разбијања камена у бубрегу и уретеру, која је последњи пут, овде урађена 2011. године, постаје стандардна процедура која ће бити доступна свима. Најављују и нова улагања у инфраструктуру и изградњу објеката, али и реконструкцију постојећих који се налазе у старом делу нишког УКЦ.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш