Нишки кардиолози уградили чак седам микро-пејсмејкера у једном дану

Нишки кардиолози, предвођени проф. др Томиславом Костићем, на Клиници за кардиологију УКЦ Ниш, уградили су седам микро-пејсмејкера у једном дану и поставили рекорд у овој процедури. Према тврдњи стручњака који се баве овом процедуром, ниједан центар у свету није извео оволики број ових захвата у једном дану.

     

Уградња микро пејсмејкера је посебна врста интервенције која искључује оперативни рез и уређај се пласира кроз феморалну вену што искључује могућност компликација и неупоредиво је комфорнија метода за пацијенте. Захваљујући вештачкој интелигенцији и специјалним наочарама које је Клиника за кардиологију добила од Министарства здравља, а које су данас први пут употребљене, нишки кардиолози су у реалном времену током интервенција испред себе имали анатомију пацијента, што олакшава и убрзава саму процедуру.

„Те наочаре и имплементације вештачке интелигенције у здравству је помогла да у реалном времену и току саме процедуре имамо све податке о самом пацијенту и за сву дијагностику која је рађена пре тога. Укратко, ако смо пацијенту радили скенер доњих екстремитета, имамо саму анатомију испред себе у реалном времену кад радимо захват, јер се овај захват ради из артерија вена доњих екстремитета“, појашњава проф.др Томислав Костић уз захвалност држави, министарству и руководству Универзитетског клиничког центра Ниш на разумевању и што је омогућено да се све новине које се користе у свету, сада користе и код нас.

Према речима проф.Костића управо ове виртуелне наочаре, које су данас први пут употребљене, додатно убрзавају процес имплантације најмањег пејсмејкера, који може да траје и свега 20 минута

„Професор Костић са поносом могу да кажем, ђак, који је надмашио учитеља, у једном дану урадио је седам микро најмањих пејсмејкера на свету и уписао данашњи дан златним словима у нишкој кардиологији. Ово је само део онога што кардиологија ради и чему тежи. Најављујем врло брзо и системе за затварање урођених срчаних мана“, истакао је данас проф.др Зоран Перишић генерални директор Универзитетског клиничког центра Ниш иначе интервентни кардиолог и човек који је покренуо интервентну кардиологију у Нишу.

Уз проф.др Костића, у сали је био и др Предраг Цветковић, интервентни кардиолог и шеф Одељења за електростимулацију срца.

„Прошле године урађено је готово 900 процедура на овој клиници, што нас ставља на друго место у Србији, одмах иза Клиничког центра Србије. По броју урађених процедура по лекару, заузимамо прво место у Србији. Само у прошлој години је један од нас урадио преко 500 самосталних процедура. Од почетка ове године број урађених процедура је 231 и оно што је изузетно важно је да не постоји листа чекања за уградњу пејсмејкера, не рачунајући заказане термине у оквиру месец дана“, истакао је др Цветковић.

   

Нишки кардиолози су истакли да са поносом могу да кажу да су надмашили очекивања и да је овај успех резултат напора целог тима, као и примене најновијих технолошких достигнућа.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш