ДРУГИ КОНГРЕС МИНИМАЛНО ИНВАЗИВНЕ ХИРУРГИЈЕ АБДОМЕНА “НАИСА 2024”

Сви бенефити, нова искуства и размена знања из минимално инвазивне хирургије тема су другог Конгреса минимално инвазивне хирургије абдомена “НАИСА 2024”, који се одржава у Нишу од 17. до 19. априла у организацији Центра за минимално инвазивну хирургију (ЦМИХ) Универзитетског клиничког центра Ниш.

 

Ниш је ових дана центар у којем су се у оквиру највећег Конгреса минимално инвазивне хирургије абдомена НАИСА, окупили бројни домаћи и инострани еминентни хирурзи који се баве минимално инвазивном хирургијом.Учешће на овогодишњем стручном скупу узело је према речима руководиоца Центра за минимално инвазивну хирургију УКЦ Ниш др Бојана Јовановића, близу 500 учесника.

Отварајући овогодишњи стручни скуп др Бојан Јовановић ,руководилац Центра за минимално инвазивну хирургију УКЦ Ниш ,пре свега истакао је значај свих запослених у ЦМИХ-у , рекавши да су сви подједнако важан део како у раду клинике тако и у организацији овог стручног скупа. Јовановић је истакао и значај старијих колега који су од почетка били ветар у леђа онима који су изабрали минимално инвазивну хирургију као правац свог усавршавања.

“Огромно је задовољство да нас видим овако окупљене све на једном месту, посвећене једном циљу , а то је размена искустава и представљање новина у области којом се бавимо. Минимално инвазивна хирургија није будућност, она је одавно садашњост. Она је цивилизацијски искорак у хирургији који је помогао милионима пацијената да са што мањим постоперативним ранама, евентуалним компликацијама, данима проведеним у болници и неупоредиво мањим степеном бола, лакше поднесу оперативно лечење”, рекао је др Јовановић на свечаном отварању Конгреса.

Живимо у времену савремених технологија, вештачке интелигенције и роботике. На овом конгресу ексклузива је то што ће хирурзи и из овог дела земље моћи да виде како је радити на роботу коме се, према речима др Бојана Јовановића надају да ће га имати у догледно време у свом свакодневном раду и у УКЦ Ниш.

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић истакао је да је овај конгрес нешто што треба да траје јер је мисија УКЦ управо да шири видике и да дели своје знање што овакви скупови и јесу.

“Велики рад стоји иза организације ове манифестације. Као човек, који води УКЦ Ниш трудио сам се да дам свој допринос и сматрам да смо урадили заједно нешто добро. Један јапански колега је на једном другом конгресу рекао, да ће роботи моћи да ураде све што могу и људи. Ја не мислим тако. Мислим да је ваша привилегија то што сте хирурзи и оно са чим улазите у борбу за живот пацијента.То је нешто што машина и роботи никада неће имати, као ни интелктуалну вештину да ураде све оно што можете ви за пацијента”, рекао је први човек Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић.

Конгрес минимално инвазивне хирургије абдомена “НАИСА 2024” траје до 19.априла , а до тада кроз бројне сесије биће представљена најновија достигнућа из области - лапароскопије једњака и желуца, баријатријске хирургије, ургентне лапароскопске хирургије и лапароскопске хепатобилијарне хирургије. Предавачи су најеминентнији хирурзи који се баве лапароскопском хирургијом у целом свету.

Према речима организатора, истраживања показују да се пацијенти који се оперишу минимално инвазивном хирургијом 14 дана раније враћају на посао у односу на пацијенте који се оперишу класичним хирушким приступом што представља огроман бенефит пре свега за пацијенте али и за целокупан здравствени систем.

     

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш