ЈОШ ЈЕДНА НОВИНА НА КЛИНИЦИ НА КАРДИОЛОГИЈУ

На Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра Ниш исписано је ново поглавље увођењем још једне процедуре која до сада никада није рађена јужно од Београда.

Доктор Михајло Фаркић, интервентни кардиолог и начелник Центра за структурне болести срца на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње", заједно са колегама из Ниша извео је методу затварања урођене срчане аномалије АСД преткоморски септални дефект и патент форамен овале (ПФО).

Ова кардиолошка интервенција ради се приступом кроз феморалну вену пацијента, а под контролом Х зрака и ултразвука. Популација код које се најчешће изводи интервенција су углавном млађи или средовечни људи, а циљ је превенција можданих или других тромбоемболијским компликација које су могуће код оваквих пацијената.

   

Према речима др Фаркића, ова интервенција је јако битна за младе пацијенте који су прележали неки мождани удар, а претпоставља се да је та рупица на тој прегради која раздваја леву и десну преткомору узрок тог можданог удара.

“Ми минимално инвазивном интервенцијом, дакле, не операцијом, не отварањем грудног коша, већ једним малим резом од 2 милиметара у нивоу препоне, провлачимо један специјалан уређај у облику кишобрана, који затвара тај отвор између преткомора и спречава наставак нових можданих удара код ових пацијената. Нишка екипа је показала да је на висини задатка и надам се да ће и све остале интервенције које планирамо проћи исто тако добро”, рекао је др Фаркић.

Операција код једноставних пацијената траје око 20 до 30 минута, код комплекснијих мало дуже.

Пацијенти оперисани на овај начин већ за 7 дана могу да се врате нормалном животу, а после месец дана немају никаквих ограничења што није случај са болесницима код којих се отвара грудни кош.

Доктор Милан Живковић, интервентни кардиолог Универзитетског клиничког центра Ниш каже да је ова метода велики бенефит за млађу популацију, нарочито што се са њом спречава могућност настанка јако озбиљних компликација, као што су то исхемијски мождани удари који могу да оставе озбиљне последице.

“ С обзиром на мултидисциплинарни тим, на овај начин, једном захтевном, а опет и једноставном процедуром, и брзим опоравком пацијената ми заиста дајемо велики бенефит њима и на тај начин смањујемо ризик од озбиљних компликација”, рекао је др Живковић и додао да је реч о пацијентима са урођеним аномалијама срца, којих није много.

Професор др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш нагласио је да када је реч о срчаним манама, 2 до 3 одсто људи се роди с овим дефектом, од којих велики број никада нема неке озбиљне компликације, али један млађи део популације доживи мождани удар.

“Ми практично можемо да помогнемо и свима онима код којих се детектује та урођена мана и која треба из медицинских разлога да се затвори отвор унутар срца, између леве и десне

преткоморе” казао је проф. др Зоран Перишић и истакао да је увођење и ове процедуре још један доказ снаге, величине и успешности нишке кардиологије.

“То је оно што ставља нишку кардиологију на пиједестал једног од најуспешнијих клиника у овом клиничком центру, то је усвајање нових технологија, поготово када говоримо о сарадњи са мојом другом кућом, Институтом "Дедиње".

Први човек УКЦ Ниш је изразио наду да ће на јесен кардиологија почти да ради у неким новим условима.

“ Када је у питању кардиологија, да вас подсетим, инфаркт се ради 24 сата, пејсмејкери се раде 24 сата. Много тога што кардиологија може да уради, ради се одмах. Кардиологија је ту да у епидемији масовних незаразних болести као што су хипертензија, као што су коронарна болест, допринесе за једну здравију нацију са мање могућности да због нечега што се може излечити добије инвалидитет или ометање радне животне способности. Данас причамо о младим људима од 40 година, 35 година, који ће цео живот и век провести нормално, захваљујући овом кишобранчићу који им је стављен. Ово је велики дан за нишку кардиологију, где смо отворили још један рудник, али ми смо борци и ми желимо да наша амбиција, наше знање, пре свега, буду употребљени на најбољи могући начин за наше пацијенте. Ово су домени нишке кардиологије”, закључио је проф. Перишић.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш