ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА

Медицинске сестре и техничари Универзитетског клиничког центра Ниш, обележили су Међународни дан медицинских сестара и техничара под слоганом „Наше медицинске сестре , наша будућност-eкономска моћ неге“.

Ове године поводом дана медицинских сестара и техничара, организовани су превентивни лабораторијски, дерматолошки и ултразвучни прегледи дојке за све запослене техничаре у највећој здравственој установи јужно од Београда. Према речима организатора овогодишње акције, ово је почетак једног новог приступа здрављу оних који брину о здрављу других. Овај део акције организован је у Ургентном центру и у простору Центра за медицинску и клиничку биохемију УКЦ Ниш.

     
     

Централни део обележавања међународног дана медицинских сестара и техничара, била је свечана академија на Медицинском факултету Универзитета у Нишу. У оквиру свечаности, за свој рад и залагање награђено је 14 медицинских сестара и техничара и једна бабица

„Ове године фокус је на економском доприносу здравствене неге са циљем да здравствена нега постане препознатљива, видљива и вреднована. Сестре пружају преко 70 посто здравствених услуга широм света“, поручила је Лела Коцић, председница Удружена „Бело срце“, које окупља око 1.600 чланова, а које је једно од организатора обележавања овог међународног дана.

Главна сестра УКЦ Ниш Соњица Радић, истакла је овом приликом да у УКЦ-у тренутно ради око 1.950 медицинских сестара и техничара који се свакодневно максимално професионално посвећују сваком пацијенту. Ефикасна комуникација са пацијентима, преданост позиву и хуманост су основни стожери ове професије. Као носиоци здравствене неге, медицинске сестре и техничари су често под великим притиском све већих изазова са којима су суочени.

„Иза нас је веома тежак период ковида, који сви ми полако заборављамо, али сестрама које су провеле време у ковиду, одајем свако признање. После ковида дошли су други проблеми, друга лечења, све већи број пацијената. Све оно што је занемарено у то време, сад је дошло до нас“, поручила је Соњица Радић, главна сестра у Клиничком центру Ниш.

Медицинска сестра је та која има први контакт са пацијентом, али и последња, која отпрати пацијента, здравог или пак са не тако добрим вестима. Стога, је неопходна континуирана едукација сестара.

„Трудићемо се да у наредном периоду, као и до сада помажемо формално образовање медицинских сестара. Комора је издвојила преко четири милиона динара у 2023. години за образовања медицинских сестара. Са 30 одсто неповратних средстава помажемо у школарини медицинских сестара на основним струковним студијама“, истакла је Драгана Здравковић, председник Извршног одбора Коморе медицинских сестара и техничара – огранак Ниш.

Иначе, 12. мај као Међународни дан медицинских сестара и техничара обележава се широм света од 1965.године, а у знак сећања на Флоренс Најтингел, британску медицинску сестру, зачетницу модерног сестринства као признате професије. Радила је на реформама сестринства и јавног здравља. Реформе и мере у санитетској служби и нези рањеника и болесника, које је она успоставила пре више од једног века и данас могу бити примењиве.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш