ОДЛИЧАН ОДЗИВ ГРАЂАНА ЗА ОВОНЕДЕЉНЕ БЕСПЛАТНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ- ЧЕКАОНИЦЕ УКЦ НИШ ИСПУЊЕНЕ ЈОШ ОД 07 ЧАСОВА ИЗЈУТРА

Огромно интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе, како у нишком Универзитетском клиничком центру, тако и у осталим здравственим Установама широм земље, према речима надлежних, само су доказ, да је добра пракса државе и Министарства здравља, која је почела још крајем 2017. године, а заустављена проглашењем пандемије коронавируса, била од великог значаја за здравље грађана Србије, те ће како кажу, итекако бити настављена.

Велики број пацијената, који су чак и сат времена пре почетка рада у простору интернистичких амбуланти Ургентног центра УКЦ Ниш, заузели своје место у реду, подсетио је још на период, када су пре готово седам година, људи показали да су заиста увидели значај превентиве и скрининг тестирања.

Грађани су овог викенда, могли да обаве ултразвучни преглед абдомена, кардиолошкипреглед на ЕКГапарату уз обавезно мерење крвног притиска, као и контролу комплетне крвне слике. Већ у прва три сата од отварања специјалистичких интернистичких ординација и пунктова за узимање крви на анализу у нишком УКЦ-у, прегледано је преко две стотине људи, а до последњег званичног пресека на крају „радног дана“ у 17 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово четири стотине пацијената.

Након дијагностичких прегледа, сваки пацијент се консултовао са специјалистима нишког Универзитетског клиничког центра, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

     

Провери и тумачењу резултата добијених након прегледа, али и давању савета и код оних код којих је то било потребно, договору за даљу дијагностику, придружио се и први човек ове установе, проф. др Зоран Перишић и руководилац Ургентног центра, проф. др Драган Димић.

- Овакав одзив грађана, али и свих колега који су данас на пунктовима за превентивне прегледе, а више десетина њих је овде, само је доказ да су држава и ресорно Министарство на челу са министром, правовремено препознала значај превентивних прегледа, али и значај тога да се сви приближимо нашим грађанима и пацијентима, јер смо сви ми, ту управо због њих и они су нам на првом месту. Због тога, ја али и сви ми који радимо у нишком УКЦ, позивамо све заинтересоване грађане да дођу, да се прегледају, не само овог викенда, већ и надаље, јер смо им у потпуности на располагању, истакао је проф. др Перишић. – Нема заказивања, имамо времена за свешто им је потребно и што је најбитније, нисмо ничиме ограничени, дакле имамо ресурсе, имамо времена, а књижица и упут вам нису потребни, само дођите, додао је Перишић.

     

Колики је значај превенције, увидели су одавно и лекари који данас прегледају пацијенте и у разговору са њима, откривају све потенцијалне опасности по њихово здравље.

- Ево управо смо у току преподневних сати, открили чак неколико амдоминалних анеуризми код пацијената, што нам је одмах био знак да их упутимо даље, одговарајућим специјалистима, тако да са поносом могу да кажем да је одзив велики и ми позивамо наше грађане, да се у што већем броју одазову позиву и провере своје здравње, истакла је др Соња Дакић, кардиолог са Клинике за кардиологију УКЦ Ниш, која је додала да је ово само почетак и да су отворени и за све примедбе и сугестије.

- Веома ми је драго што је одзив грађана велики и још једном желим да напоменем и позовем грађане да се одазову у што већем броју, јер није потребан никакв упут, ми смо ту током целог дана, сви ће бити прегледани и заиста сматрам да сви треба да искористе овакве акције, јер је одлична прилика да се открију све аномалије уколико оне постоје, а посебно ми је драго што се се данас јављали људи различитих старосних структура, рекла је радиолог др Марија Кенић, из Центра за радиологију УКЦ Ниш.

 

Заједно са директором УКЦ Ниш,проф. др Перишићем, данашње пунктове на којима су се обављали превентивни прегледи у овој здравственој установи, обишао је и државни секретар у Министарству здравља, проф. др Ференц Вицко. Приликом своје посете изразио је захвалност свим запосленима, што данас чине велику ствар за здравље грађана, које је такође позвао да наставе да се прикључују оваквим акцијама, али и похвалио читаву организацију руководства нишког УКЦ-а, које се потрудило да све протекне без икавог застоја и да свима буде пружена неопходна и адекватна здравствена услуга.

     

Према званичним подацима, за све време, од када је акција превентивних прегледа почела, па до данас, у нишком Универзитетском клиничком центру, своје здравље преконтролисало је преко осамнаест и по хиљада Нишлија.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш