„CARDIONAISSUS XI” ОКУПИО НАЈЗВУЧНИЈА ИМЕНА КАРДИОЛОГИЈЕ ИЗ ЗЕМЉЕ И РЕГИОНА

Пред више стотина званица и стручњака из области кардиологије, како из Србије, тако и из иностранства, званично је отворен стручни конгрес “Cardionaissus XI” који организује Клиника за кардиологију нишког Универзитетског клиничког центра. Према најавама организатора, током тродневног стручног симпозијума, више еминентних предавача из Србије и иностранства, у бројним сесијама, представиће све нове европске препоруке за превенцију, дијагнозу и лечење кардиоваскуларних болести, које су према званичним статистичким подацима, водећи узрок повећане стопе смртности у свету.

Поред генералног директора нишког УКЦ-а, проф. др Зорана Перишића, руководиоца Клинике за кардиоваскуларне болести, доц. др Томислава Костића, свечаном отварању, присуствовали су и представници Министарства науке, Српског лекарског друштва као и представници бројних националних стручних удружења али и велики број лекара свих релевантних здравствених установа које се баве лечењем болести и бројни студенти Медицинског факултета Универзитета у Нишу .

Први човек нишког Универзитетског клиничког центра, проф. др Зоран Перишић, кога иначе сматрају једним од најбољих у струци, када је у питању интервентна кардиологија у земљи и иностранству, истиче да је изузетно поносан на све своје колеге и на успехе које годинама остварују у области лечења болести срца. „Универзитетски клинички центар Ниш има кардиологију која је понос свих колега. На овој клиници ради се оно што се ради на свим клиникама у свету и то на највишем нивоу. Наша идеја је да будемо још бољи и да ову клинику учинимо још већом. Овај конгрес је један од начина да једни од других учимо и поделимо своја искуства, а то и јесте једна од мисија УКЦ Ниш“, рекао је у поздравној речи директор УКЦ Ниш проф.др Зоран Перишић, поздравивши све присутне,а посебно колеге са Косова и Метохије .

Руководилац Клинике за кардиологију која је и домаћин овог стручног скупа проф.др Томислав Костић, у свом поздравном обраћању , истакао је да су овакви сусрети начин да се разменом знања овај свет учини бољим.

„Кажу да је знање оружје којим се мења друштво и цео свет, ово је наша борба која траје из године у годину и сваке године смо све бољи и бољи у томе. Заиста успешна година је иза нас. Пре свега велику захвалност дугујем целом свом колективу који је један велики сложни тим и због тога су резултати тако добри. Наравно , пресудна је подршка целог УКЦ Ниш која је на највишем могућем нивоу „ истакао је проф.др Костић.

Изразивши задовољство да се баш у Нишу организује један овакав стручни скуп на ком ће основна тема бити примена вештачке интелигенције у кардиологији, за чији је развој задужено Министарство науке, државни секретар овог министарства проф. Мирослав Трајановић рекао је:

„Драго ми је да постоји млада снага, нови људи који ће наставити овај фантастичан успех који ви остварујете годинама уназад. У то име желим вам да након овог догађаја одете са новим знањем и новим сазнањима, а они који имају више искустава да га поделе са младим колегама који ће наставити њиховим стопама, а све како би кардиологија наставила да иде овим изузетним путем којим иде“.

Клиника за кардиологију Универзитетског клиничког центра Ниш је место ка коме гравитирају сви пацијенти из југоисточне Србије којима је потребно лечење на највишем нивоу.

     

Из године у годину цео тим ове организационе јединице УКЦ Ниш, ради на унапређењу знања свих запослених и подизању квалитета медицинских услуга. У последњих пар година успели су да имплементирају и нове методе. У години за нама, на Клиници за кардиологију уведена је катетеризација десног срца и корекција структурних аномалија срца перкутаним поступком као нове могућности за лечење пацијената. Такође, међу првима су спровели примену вештачке интелигенције у свакодневном раду.

Једанаести конгрес кардиолога“Cardionaissus XI” траје до 26. 05.2024.године, и кроз предавања ће бити обухваћене скоро све области којима се бави кардиологија.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш