ЈОШ ЈЕДАН УСПЕШАН ДАН ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У УКЦ НИШ

И овог викенда, у здравственим установама широм Србије, акција бесплатних превентивних прегледа, према званичним подацима надлежних, изазвала је огромно интересовање грађана широм земље.

Они који су се одазвали, поред крвне слике и контроле крвног притиска, имали су могућност да ураде и пулмолошке регледе, хормоне штитасте жлезде и тумор маркере простате ПСА. Сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година урађен је и рендген плућа.

 

„Велико је интересовање грађана за превентивне прегледе, још веће него претходне недеље. Овога пута поред пулмолошких прегледа, мерења крвног притиска и провере хормона штитне жлезде и простате, први пут су на програму били и физијатријски прегледи за децу школског узраста. Углавном су долазили грађани који се први пут јављају, и то је нама и циљна популација, да бисмо на самом почетку болести, ако постоји, спречили даљи развој“, рекао је помоћник директора УКЦ Ниш, Доц. др Влада Ћосић.

Проф. др Милан Ранчић, руководилац Клинике за пулмологију УКЦ Ниш рекао је да су превентивни прегледи врло важни да би се приближили пацијентима, и да брзом дијагностиком откријемо респираторне поремећаје.

„Провераване се лабораторијске анализе, али и плућна функција – спирометријом. На тај начин, врло брзо можемо сазнати какво је респираторно здравље, и идентификовати проблем уколико постоји као и неопходне даље прегледе. Према досадашњим извештајима, већ имамо неколико пацијената код којих су откривене промене, они су послати на даље анализе, а неки већ примају и неопходну терапију“, рекао је проф.др Ранчић.

Први пут су овог викенда организовани и превентивни прегледи код физијатра, за предшколску и школску децу.

„Прегледавали смо децу пре свега са деформитетима кичменог стуба. Код оних код којих је неопходна даља дијагностика, упућени су на даље лечење,а пацијентима којима је потребна терапија, заказане су терапијске процедуре“, рекао је Доц. др Драган Златановић, руководилац Клинике за физикалну медицину.

У викенду за нама кроз више организованих пунктова у Универзитетском клиничком центру Ниш, прошло је око 600 пацијената.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш