У НИШКОМ УКЦ УСПЕШНО УРАЂЕНА КАДАВЕРИЧНА ЕКСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА И ТРАНСПЛАНТАЦИЈА БУБРЕГА ДВОЈИЦИ ПАЦИЈЕНАТА

Након готово петогодишње паузе, на коју је и пандемија корона вируса итекако утицала, у нишком Универзитетском клиничком центру, овог викенда, успешно је урађена кадаверична експлантација органа, након које је мултидисциплинарни тим лекара ове здравствене установе, у својим операционим салама, одмах обавио и трансплантацију два бубрега, док су срце и рожњаче успешно трансплантирани у београдским здравственим установама.

У експлантацији органа, учествовали су кардиохирурзи ИКВБ „ Дедиње“, офталмолози УКЦ Србије, као и уролози, васкуларни хирурзи и анестезиолози УКЦ Ниш, а након обављене трансплантације бубрега, пацијенти ће непрекидно бити праћени од стране нишких нефролога.

Захваљујући огромној храбрости, људскости и емпатији породице донора, непрекидном раду читавог тима за трансплантацију, почев од обраде и припреме па све до реализације и одличне организације и логистике Управе УКЦ Ниш, пет особа добило је шансу за нови, квалитетнији живот.

Пацијент, који је овде био хоспитализован због јако тешких вишеструких повреда задобијених након пада са висине, а који је нажалост био без икаквих изгледа за опоравак, након пристанка породице да се обави кадаверична трансплантација, донирао је срце, оба бубрега и рожњаче.

Иако је, како наводи, координатор нишког тима за трансплантацију, специлалиста анестезиологије, др Горан Милошевић, доба короне доста успорило, ако не и зауставило обављање кадаверичних трансплантација, истиче да је ово доказ да се ситуација полако нормализује, као и да је читав тим увекк спреман.

-  Морам да нагласим и да посебну пажњу скренем управо на читав процес обраде и припреме, од чега су најбитније породице потенцијалних кадаверичних донора и разговор са њима, који су у оваквим тренуцима наравно јако емотивни. Потребно је да им уз потпуно разумевање за њихова осећања, објасните, да ће њихов пристанак за донирање органа члана породице, који се у том тренутку налази у јако тешком стању и без шанси за опоравак, за неког другог бити можда једина шанса за преживљавање, појашњава координатор, др Милошевић и додаје да је пристанак породице, наравно, најбитнији, али и да су сви следећи кораци већ добро уиграна процедура, коју лекари и запослени у нишком Универзитетском клиничком центру фантастично обављају и сјајно сарађују са колегама из других установа.

И први човек нишког УКЦ-а, проф. др Зоран Перишић каже да је поносан на цео трансплантациони тим, који је, у овом случају, чинило преко шесдесетак запослених лекара, сестара и техничара и помоћног особља.

- Поносан сам што смо као Установа показали спремност и озбиљност да реагујемо у тренутку и срце ми је пуно што је породица донора показала људскост, емпатију и доброчинство у најтежим тренуцима за њих. – Све што је било потребно, везано за ову, тако битну, кадаверичну трансплантацију, коју смо из већ знаних разлога, након готово пола деценије, поново обавили у нишком Универзитетском клиничком центру, али и за самог пацијента- донора, ја сам, односно ми као Управа, учинили и желим да изразим огромну захвалност и породици и свим запосленима који су учествовали у процедурама, како експлантацији, тако и трансплантацијама, додао је он. – Пацијенти којима су трансплантирани бубрези, два мушкарца, старости 65 и 55 година, тренутно су стабилних виталних параметара и потребно је одређено време, да видимо коначни исход, а који ће, искрено се надам, бити повољан за обојицу, након чега ће моћи да имају нормалан и квалитетан живот.

Сем трансплантираних бубрега у нишком УКЦ,  пацијенту Института „Дедиње“, успешно је транспланирано срце, пацијенту друге здравствене установе рожњача, док би, према незваничним информацијама, друга рожњача, требало да буде пресађена детету.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш