АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА СЕ НАСТАВЉА- У НИШКОМ УКЦ ТОКОМ ВИКЕНДА, ВИШЕ ОД 140 ПАЦИЈЕНАТА ПРЕГЛЕДАНО НА МУЛТИСЛАЈСНОМ СКЕНЕРУ

Нишки Универзитетски клинички центар, на иницијативу Управе ове установе и запослених у Центру за радиологију и овог викенда наставио је акцију Министарства здравља, која се односи на елиминисање листе чекања. Захваљујући доброј пракси позивања пацијената и заказивања дијагностичких прегледа на мултислајсном скенеру, у суботу и недељу, у овој установи прегледано је преко 140 пацијената, који су од последње овакве акцијеспроведене прошлог месеца на нивоу целе Србије, добили упут за ову врсту прегледа.

Овог викенда, акценат је пре свега био на кардиолошким пацијентима, те су на скенерима обављани прегледи коронарних артерија, аорти, каротида и периферних крвних судова, али су позивани и пацијенти код којих је требало обавити снимање мале карлице и абдомена.

Према речима надлежних, намера је да се стално прати ситуација са потребама пацијената и да се, као што је и договорено са ресорним Министарством, реагује брзо и адекватно, у складу са потребама.

Руководилац Центра за радиологију УКЦ Ниш, доц. др Александра Арацки- Тренкић наводи, да су гледајући систем заказивања уочили да постоји повећана потреба за ЦТ дијагностику пацијената са кардиоваскуларним проблемима, те су сходно томе и организовали ову акцију.

- Позвали смо укупно 160 пацијената, колико је укупно тренутно на листи, а преглед је урадио 141 и сви они су завршили потребну дијагностичку процедуру. Од тог укупног броја, урађено је 75 ЦТ коронарографија, а реч је о комплексној процедуриза коју је неопходна посебна припрема, уредан ЕКГ налаз и премедикација, објашњава др Арацки- Тренкић.Осим тога, МСЦТ преглед аорте обављен је код три пацијента, а урађено је и десет каротида и петнаест периферних крвних судова. – Наводи и да је прегледано 38 пацијената, којима је била потребна дијагностика абдомена и мале карлице и да је овом акцијом постигнут жељени ефекат, да нема листе чекања већ заказивања, иако је нишки УКЦ, једина референтна установа, за кардиолошку дијагностику ове врсте у овом делу Србије.

И први човек Универзитетског клиничког центра у Нишу, проф. др Зоран Перишић, каже да је поносан што је поново урађен велики број пацијената и што не постоји листа чекања за ову врсту дијагностике ни за један орган, али и додаје да увелико раде на решавању листи чекања у другим областима.

- Једна од њих је интервентна кардиологија, тј. инвазивна, где имамо на листи чекања за коронарографију 580 пацијената, који су сви заказани до 20-ог децембра и до тада ће сви бити урађени, јер се ради и у данима викенда у пуном капацитету, истиче проф. др Перишић и додаје да је ситуација таква, јер сви пацијенти из читавог региона који покрива највећа здравствена установа терцијарног типа јужно од престонице, долазе у нишки УКЦ да обаве ову процедуру. – Ми смо једини центар у кругу од пар стотина километара, јер ЗЦ Лесковац не ради јако дуго а и неће бар наредних девет месеци, који непрекидно ради и акутне инфаркте и пејсмејкере и све хитне кардиолошке интервенције које спасавају животе.

Према подацима са Клинике за каридологију, само током претходне недеље урађено је 105 процедура, а током викенда чак 17.

Перишић се осврнуо и на листу чекања ортопедских пацијената, за вештачке протезе кука и колена, од којих њих 120 чека на протезу кука, а нешто мање од пет стотина на протезу колена и рекао да очекује да и та листа буде елиминисана у догледно време.

- Када је у питању ортопедија, прошле недеље урађено је 25 операција уградње вештачких протеза, а циљ је да радимо 30, тако да ће се и ту радити пуним капацитетом, а у плану имамо и једну реорганизацију, која ће омогућити и већи број интервенција, каже директор УКЦ Ниш. – Желим да додам да захваљујући држави и Министарству здравља, овакав темпо и брзина дијагностике, превенције и лечења стварно не постоји нигде у Европи, па ни у свету и то само показује колико држава брине о здрављу грађана.   

У нишком УКЦ, најавили су још оваквих акција, али су и потврдили да су потпуно спремни да прихвате све пацијенте из овог дела, али и целе Србије, којима је помоћ у лечењу потребна.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш