ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ БАНКЕ ПОСЕТИЛА УНИВЕРЗИТЕТСКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР НИШ

Делегација Европске инвестиционе банке и јединице за имплементацију реконструкције Клиничких центара у  Србији, посетила је Универзитетски клинички центар Ниш, како би се на лицу места уверили о предузетим акцијама за отпочињање друге фазе  реконструкције, као и да ли постоје просторни плански услови да се крене у другу фазу која подразумева реконструкцију и изградњу три објекта у старом делу Универзитетског клиничког центра Ниш, а у шта ће укупно бити уложено око 68 милиона евра.

Приликом њихове посете, у документацији и на терену, приказане су неопходности за одобрење средстава за реализацију овог пројекта.

  "Чланови делегације су након посете били задовољни оним што су видели и у потпуности су подржали планове руководства и управе УКЦ-а. Зграда поликлинике ће према плану бити изграђена између Патологије и Центра за заштиту менталног здравља и имаће довољну површину за све хирушке и све интернистичке клинике. Овим објектом обезбедиће се довољан број просторија за специјалистичке амбуленте и по потреби за дневне болнице. Ова зграда ће бити потпуно нова, док је за преостале планом обухваћене објекте планирана  реконструкција. Биће опремељене и новом медицинском опремом тако да ће поликлиника имати све оно што има нови модеран објекат такве намене", истакао је директор УКЦ- а, проф. др Зоран Перишић.

Према речима директора УКЦ Ниш, објекат који ће бити реконструисан је објекат Центра за заштиту менталног здравља, где ће бити дограђен један спрат и преправљено поткровље, а новоизграђене просторије ће имати потпуно нову просторну опремљеност како би ту била пресељена и Клиника за психијатрију одраслих која се тренутно налази у Топоници.

Планирана је и реконструкција Инфективне клинике.

"Зграда Инфективне клинике је  након короне била додатно девастирана, па су уз помоћ државе недавно  санирани најургентнији недостаци.Јако је значајно то што је држава урадила, а у наставку реконструкције, овој клиници биће враћена она права намена и њено осавремењавање", појашњава директор ове здравствене установе.

У оквиру планиране реконструкције обухваћена је и реконструкција садашњег вешераја и кухиње.

"Разматра се, пре свега, економичнија реконструкција свих ових објеката, а тражи се решење да ли је боље да се реконструишу постојеће зграде или је повољније да се праве од темеља нове. О томе ће се одлучивати када буду направљени детаљни планови обима радова", истиче Перишић.

 


Још један од објеката који ће бити рекоструисани у оквиру овог пројекта је и Специјалистичка амбуланта кардиолошке клинике, а обезбеђена су средства и за партерно уређење новог и старог дела УКЦ-а.

Ова фаза пројекта биће финансирана средствима Европске инвестиционе банке у износу од око 41 милион евра, док ће држава уложити у опрему око 27 милиона евра.

“Држава наставља бригу за здравља грађана Ниша и региона и наставља да улаже у здравство овог дела Србије. Ово је фаза у којој су планови за реконструкцију већ одмакли и кредит би могао да буде реализован већ до почетка пролећа наредне године када би могло да се крене у специфичне акције за реализацију кредита што обухвата расписивање јавног тендера за пројектовање, након тога и за извођење радова у фазама као што је у првој фази завршена нова зграда УКЦ Ниш”, казао је Перишић .Делегација Европске инвестиционе банке, обишла је и зграду Новог клиничког центра.

 
 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш