Камен темељац за изградњу хемато-онколошког одељења

Изградња новог дечијег хемато-онколошког одељења у Нишу у Клиничком центру, симболично је почела данас. Сваке године све је више малих онколошких болесника, овде на југу Србије годишње код чак тридесеторо малишана буде установљена ова дијагноза, потврдила је за Нишке Вести проф. др Гордана Костић, начелница дечијег хематоонколошког одељења при Клиници за дечије интерне болести у Нишу. Камен темељац положен, први пацијенти крајем следеће године

НУРДОР-ова борба за изградњу ове клинике траје више од деценије.

Ми на овом првом кораку радимо већ 11 година, ово је један од наших циљева и ето њега смо после 11 година успели да досегнемо. Имамо још пуно циљева а овај ће бити завршен крајем следеће године”, каже Тодор Манчић, председник Управног одбора НУРДОР-а (Националног удружења родитеља деце оболеле од рака).

У сваком тренутку на нишкој дечијој клиници од онколошких обољења лечи се од 15 до 20 малишана, потврђују нишки лекари.

Укупно у Србији 300-400 деце оболи годишње, на југу 20-30 годишње, а како се они лече у просеку две године тај број се повећава. Пре две деценије, било је мање малих онколошких пацијената не само код нас већ и у свету”, каже проф. др Гордана Костић, начелница дечјег хематоонколошког одељења при Клиници за дечје интерне болести у Нишу.

Проблем ПДВ-а биће решен, обећано је из Министарства здравља данас у Нишу.

Данас смо сведоци унапређења и достизања европских стандарда, у прилици смо да се уверимо у добру релацију друштвено одговорних појединаца, то све резултира обезбеђивању бољих услова здравствене заштите у Србији. Министарство здравља републике Србије, обезбедила је 5 милиона динара то је за завршетак прве сиве фазе која ће укупно бити вредна од 25 до 30 милиона динара. Након тога следи нова етапа а Влада и Министарство здравља републике обезбедиће новац кроз свој буџетски план. Софистицирана технологија биће обезбеђена за ових 750 квадретних метара, надам се да ћемо испоштовати рок и да ћемо овај значајан сегмент у лечењу најмлађих пацијената управо заокружити у септембру месецу следеће године”, рекао је за Нишке Вести проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

У другим европским земљама ПДВ не кочи донације и изградњу, потврдила је гошћа из Италије.
 
У Италији се порез на новчане донације које су усмерене ка невладином сектору апсолутно ослобођене било каквих такси. Они су само прошле године од суграђана чак добили 280 000 евра”, рекла је Франческа Тестони, одговорна особа - сестринско удружење из Италије АЂЕОП РИЋЕРКА.

 
Велика ствар за Клинички центар у Нишу, велика и за Дечију клинику. Хвала свима који су помогли НУРДОР-у али и Министарству здравља које је препознало ову синергију организација и решило проблем ПДВ-а. Бољи услови за лечење деце, бољи услови за рад наших лекара” рекао је проф. др Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш.

Већ следеће недеље почиње нова фаза сакупљања средстава за наставак и другу фазу изградње Дечијег хемато-онколошког одељења у Нишу.

 
Део акције је и утакмица која ће бити играна 24. маја у Београду, где ће највећи фудбалски асови играти утакмицу. Ми се надамо да ће прва фаза бити готова до краја септембра али до краја следеће године и друга фаза. Крајем следеће године мали пацијенти, њихови родитељи и особље болнице моћиће да уђу у нове просторије. Проблеми око плаћања ПДВ-а биће коначно решен када буде донет Закон о ослобађању за донацију које су усмерене за овакве ствари. Држава има начин да помогне и надам се да нећемо морати да радимо неку гимнастику како би добили државну помоћ”, завршава Тодор Манчић, председник Управног одбора Националног удружења родитеља деце оболеле од рака.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш