ДВОСТРУКИ УСПЕХ ХИРУРГА КЦ- У ТРИ ДАНА ЛЕКАРИ СПАСИЛИ ДВЕ РУКЕ

У два одвојена случаја, специјалистички тимови нишког Клиничког центра, извели су, потпуно успешно, две реплантације подлактица, захвате који се у медицини, према статистици, раде врло ретко. Пластични и васкуларни хирурзи, анестезиолози и ортопеди, захваљујући ефикасношћу и одличном сарадњом, у само три дана, спасили су осим живота и оба екстремитета и то код пацијената којима су удови, након тешких несрећа, били потпуно ампутирани.

Обе операције су, према речима лекара специјалиста, завршене за неколико сати, а ако се узме у обзир, да је оптимално време „преживљавања“ одсеченог ткива највише шест сати, прогнозе стручњака су, да ће вероватно у оба случаја збринути пацијенти након опоравка имати функционалне ексремитете.

- И у овим, заиста екстремним ситуацијама, наши тимови су показали изузетну стручност за брзо и делотворно реаговање, тако да је наша здравствена установа, ка којој гравитира преко два и по милиона становника јужне и југоисточне Србије, још једном доказала да смо потпуно спремни за сваки изазов, потврдио је проф.др Зоран Радовановић, први човек нишког Клиничког центра.

Да је време било пресудно потврдио је и сам проф. др Предраг Ковачевић, директор Клинике за пластичну хирургију, који је у оба слуачја био на чели тима лекара који су обавили реплантацију.

- Важно да ткиво буде што краће одвојено од тела, тако да смо најпре обавили спајање крвних судови и коштног система, а затим спајање спајање живаца и мишића, и иако је незахвално давати прогноѕе у оваквим случајевима, надамо се најбољем исходу.

Осим др Ковачевића, тимове су сачињавали и пластични хирург др Предраг Ђорђевић, васкуларни хирург др Ирена Јанковић, ортопеди др Саша Миленковић и др Влада Јовановић.

 

 

 

 

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш